Op welke zaken let je bij het uitkiezen van een elektricien in de buurt?

Als er iets moet worden gedaan aan de elektrische installaties in je woning of bedrijf is het belangrijk dat dit op een goede manier wordt gedaan. Je moet dan op zoek naar een elektricien uit de buurt, die geschikt is om de werkzaamheden veilig en goed te doen. Je kunt  via het internet meestal wel een elektricien in de buurt vinden, maar hoe kom je er nu achter dat je de juiste vakman te pakken hebt. Kijk je naar zijn diploma’s, ervaring of naar het tarief? In deze blog krijg je daar tips over.

 

De opleiding van een elektricien uit de buurt

Bij een elektricien uit de buurt is de opleiding veelzeggend voor de kwaliteit van de werkzaamheden die zo iemand kan leveren. Een elektricien verdient zijn certificering namelijk op basis van de examens die hij met succes heeft afgerond. Op de website van de elektricien kun je vinden welk opleidingsniveau hij heeft. Dat moet voldoen aan de NEN-3140 certificering. Sommige elektriciens gebruiken ISO-normeringen om hun vakbekwaamheid aan te tonen. Elke elektricien kan laten zien wat zijn opleidingsniveau is met behulp van pasjes. Let op dat die pasjes niet verlopen zijn.

 

Lidmaatschap van een vakvereniging

Elke goede elektricien uit de buurt zal lid zijn van een vakvereniging. Dergelijke verenigingen zorgen ervoor dat het kennisniveau van een elektricien op peil wordt gehouden. De kwaliteitsontwikkeling van de leden wordt gestimuleerd met inhoudelijke artikelen en cursussen. De vakverenigingen kijken ook naar de werkwijze van de elektricien. Een goede vakman zet veiligheid altijd op de eerste plaats. Als er schade ontstaat door defecten aan een installatie die is gekeurd en gecertificeerd door een elektricien, mag je daar als klant een schadeclaim voor indienen. De elektricien is daar door een verzekering via de vakvereniging tegen beschermd.

 

Het juiste tarief

Als je via het internet op zoek gaat naar een elektricien zal je ontdekken dat er grote verschillen zijn tussen de uurtarieven. Kies in elk geval niet voor een hele goedkope elektricien, want dan is de kans groot dat je iemand in huis haalt zonder de juiste opleiding en certificering. Een goed starttarief voor jonge elektriciens is € 25. Als je iemand inhuurt voor die prijs of hoger, ben je verzekerd van een kwalitatief goede elektricien. Maar je moet ook niet teveel te betalen, want een elektricien woont in de buurt en is weinig tijd kwijt aan reizen.