Tips voor een onderhoudsvrije tuin

Het is heerlijk om na een lange dag werken of op een mooie zomerdag in je tuin te zitten, maar in het goed onderhouden van een tuin gaat best veel tijd zitten. Vind je dit niet leuk om te doen of heb je er de tijd niet voor? Dan is een onderhoudsvrije tuin een goede optie. In dit artikel geven we je een aantal tips.

Bestrating

Veel mensen verwachten dat ze weinig onderhoud aan hun tuin zullen hebben als ze een zo groot mogelijk deel bestraten. Maar in de meeste gevallen is dit helemaal niet waar, veel soorten bestrating vergen juist veel onderhoud. Denk hierbij aan het verwijderen van onkruid tussen de stenen of tegels, het verwijderen van alg en groene aanslag, het schoonmaken van de voegen en vegen van bijvoorbeeld bladeren. 

 

Wil je toch sierbestrating aanleggen in je tuin, kies dan voor grote tegels die gevoegd kunnen worden met voegmiddel in plaats van zand, om zo het groeien van onkruid tussen de tegels tegen te gaan. Daarnaast zijn keramische tegels het overwegen waard, door de harde bovenlaag worden ze veel minder snel vies, waardoor ze dus veel minder onderhoud nodig hebben.

Kunstgras

Een groen en strak gazon is natuurlijk erg mooi, maar er gaat ook heel veel tijd zitten in het onderhoud. Zo zul je het gras bijvoorbeeld moeten maaien, sproeien, verticuteren en bemesten. Om jezelf veel tijd te besparen zou je er dus voor kunnen kiezen om kunstgras te laten leggen, dat ziet er tegenwoordig net zo mooi uit als echt gras, maar het vergt bijna geen onderhoud.

Beplanting

Plaats niet te veel verschillende soorten beplanting in je tuin, iedere plantensoort heeft namelijk zijn eigen specifieke soort onderhoud nodig. Als je het aantal soorten planten in je tuin beperkt houdt je het onderhoud overzichtelijk en heb je er ook veel minder werk aan. En je kunt jezelf nog wat extra tijd besparen door bij de plantenkeuze te kiezen voor planten die ongeveer hetzelfde onderhoud nodig hebben.

Bodembedekkers

Bodembedekkers zoals klimop, kattenkruid, maagdenpalm en vrouwenmantel hebben maar weinig verzorging nodig en zijn dus een ideale keuze voor in een onderhoudsvrije tuin. Je kunt op deze manier toch wat extra groen aan je tuin toevoegen, en bovendien voorkomen ze het opkomen van onkruid. Naast planten als bodembedekkers kun je ook kiezen voor materialen zoals grind, schors of schelpen, daar heb je bijna helemaal geen omkijken meer naar.