Wanneer is groepenkast uitbreiding nodig?

Heb jij een meterkast in huis, maar is het noodzakelijk je groepenkast verder uit te breiden? Dan kan dit verschillende redenen hebben. De voornaamste reden is natuurlijk dat je meer capaciteit van het net nodig hebt. Niet voor niets worden er daarom tegenwoordig in nieuwbouwhuizen vaak ook al een stuk sterkere kasten geplaatst, zodat ze bestendig zijn tegen eventuele ontwikkelingen in de toekomst. Om je een idee te geven, wat de reden zou kunnen zijn dat mensen ervoor kiezen om er een groep bij te laten plaatsen, hebben we er een aantal voor je op een rijtje gezet. De kans dat jij het uiteindelijk vrij logisch vindt, is vrij groot. 

Extra stroom

Stel je hebt een elektrische auto, dan is het natuurlijk wel zo prettig dat je deze ook thuis kunt opladen. Aangezien een elektrische auto flink wat stroom verbruikt, is de kans vrij klein dat dit goed gaat wanneer jij je laadpaal op hetzelfde netwerk aansluit als de rest van je woning. Dit is daarom dus ook vaak één van de voornaamste redenen waarom mensen genoodzaakt zijn een groepenkast uitbreiding te doen. Zo kunnen ze de auto normaal opladen, zonder dat dit ten koste gaan van de capaciteit van de rest van het stroomnetwerk. Ook zaken zoals een jacuzzi of sauna zijn vaak een veel voorkomende reden waarom het noodzakelijk is om een extra groep te plaatsen. Dit soort objecten vragen dusdanig veel stroom, dat het huidig netwerk dit niet aankan als het daarnaast ook de rest van het huis nog moet voorzien van voldoende stroom.

Veranderingen in huis

Een nieuwe keuken is vaak een goede reden om te kiezen voor een extra groepenkast. Logisch, want vooral wanneer je van gas naar inductie gaat, krijgt het stroomnetwerk een hoop extra te verduren. Zorg er echter wel voor, dat je dit door een gecertificeerde Yes Elektricien laat uitvoeren. Het is namelijk een flinke klus, die uiteindelijk ontzettend belangrijk is om op de juiste manier dient te worden uitgevoerd. Doe je dit niet, dan zijn er natuurlijk verschillende risico’s, zoals kortsluiting met zelfs brand tot gevolg. Wees daarom verstandig en kies voor een erkend bedrijf en kijk niet alleen naar de kosten, maar vooral naar het geleverde werk.