Zelf klussen in de tuin?

Wanneer de tuin aan verandering toe is kun je natuurlijk een hovenier inschakelen, maar je kunt ook zélf aan de slag gaan. Klussen in de tuin is in de praktijk minder moeilijk dan op het eerste gezicht lijkt. Wie bijvoorbeeld de tuin wil betegelen moet deze wortelvrij maken en ophogen met zand. Het ophoogzand kun je bestellen in bigbags (dit is tegenwoordig zeer gangbaar, de zandberg is echt op zijn retour).

Tegels leggen is niet heel moeilijk

Natuurlijk heb je apparatuur nodig om het zand aan te stampen en waterpas te maken. Bij de bouwmarkt huur je voor enkele tientallen euro’s een drilmachine en tegelsnijder. Zorg dat je een lat bij de hand hebt waar een waterpas meter in zit. Op deze wijze strijk je het zand glad en waterpas. Laat de tegels iets aflopen, zodat water niet op het terras blijft staan. De tegels moeten nauw aansluiten en veeg na het leggen zand over de tegels, zodat de naden gevuld raken. Natuurlijk komt er nog iets meer kijken bij het leggen van tegels, maar het is in principe voor iedereen goed te doen. Is er geen mooi aansluitpunt voor de tegels? Begin dan op ca. 10 cm. van de rand te betegelen. De rand kun je dan opvullen met grind.

En let op: hoe groter de tegel, des te minder onkruid. Met grote tegels kun je sneller een terras aanleggen, maar let op dat ze nog wel te tillen zijn!

Diepteverschil?

Een mooi diepteverschil -van terras naar gazon bijvoorbeeld- is te stutten met boordstenen, maar ook met betonnen l-elementen. De beton elementen vormen een mooie ‘wal’ en fungeren als keerwand. Met de l-elementen kun je zelfs traptredes aanleggen. Maar ook u-elementen vormen een oplossing voor tuin vraagstukken. Zo kun je er een geul c.q. vijver mee aanleggen en borders mee maken. Tip: kies eens voor antraciet!