Wat is een septictank en waarvoor wordt het gebruikt?

Een septictank is een ondergronds opvangsysteem voor afvalwater dat wordt gebruikt in gebieden waar geen toegang is tot een gemeentelijke riolering. Het is een veel voorkomende oplossing voor woningen in landelijke gebieden, waar het niet praktisch is om een ​​aansluiting op de riolering te maken. In deze blog zullen we uitleggen hoe een septictank werkt en waarom het belangrijk is om deze goed te onderhouden.

gratis Witte Keramische Gootsteen Met Roestvrijstalen Kraan Stockfoto

Hoe werkt een septictank?

Een septictank is ontworpen om het afvalwater van een huis op te vangen en te behandelen. Het afvalwater stroomt vanuit de gootsteen, douche, toilet en andere afvoerleidingen naar de tank. Het afvalwater scheidt in de tank, waar de zware vaste stoffen bezinken en de lichtere vloeistoffen naar buiten stromen.

 

De vaste stoffen die in de tank blijven, worden afgebroken door bacteriën die van nature in de tank aanwezig zijn. Dit afbraakproces vermindert de hoeveelheid vaste stoffen in de tank en creëert een laag slib op de bodem van de tank. Na verloop van tijd moet het slib worden afgevoerd om te voorkomen dat de tank overloopt.

 

De vloeistoffen die uit de tank stromen, komen in een drainagesysteem terecht dat meestal bestaat uit geperforeerde leidingen die in de bodem zijn ingegraven. Deze leidingen laten het gezuiverde water geleidelijk in de bodem wegvloeien, waar het wordt gefilterd en gereinigd.

gratis Oud Mangat Op Verdieping In Straat Stockfoto

Waarom is het onderhouden van een septictank belangrijk?

Het is essentieel om een ​​septictank goed te onderhouden om ervoor te zorgen dat deze goed blijft werken en om te voorkomen dat er problemen ontstaan. Als een septictank niet regelmatig wordt geleegd, kan de tank overlopen, wat kan leiden tot een verstopte afvoer, stankoverlast en zelfs gezondheidsrisico’s.

 

Het is belangrijk om de tank regelmatig te laten legen om te voorkomen dat deze overloopt. Dit moet worden gedaan door een professional die is gespecialiseerd in het legen van septictanks. De frequentie van het legen hangt af van de grootte van de tank en het aantal mensen dat er gebruik van maakt. Over het algemeen moet een tank om de drie tot vijf jaar worden geleegd.

 

Het is ook belangrijk om alleen afvalwater door de afvoerleidingen te laten stromen. Afvalstoffen zoals verf, oplosmiddelen en medicijnen mogen niet in de tank terechtkomen, omdat deze de bacteriën in de tank kunnen doden en de werking van de tank kunnen belemmeren.

 

Een septictank is een belangrijk ondergronds afval watersysteem dat wordt gebruikt in gebieden waar geen gemeentelijke riolering beschikbaar is. Het is essentieel om een ​​septictank goed te onderhouden om ervoor te zorgen dat deze goed blijft werken.