Zo kan je je eigen boom krijgen

Fruitbomen planten in je eigen tuin is het begin van vele mooie momenten. Fruit oogsten uit je eigen tuin is zowel prachtig als heerlijk. Maar voordat je echt de vruchten kunt plukken van je harde werk, moet je eerst fruitbomen planten. Begin met deze tips. Plant ze van half oktober tot eind maart terwijl de fruitbomen inactief zijn. De beste maanden zijn november en december, omdat de bomen die in deze periode zijn geplant, nog nieuwe wortels krijgen. Let op: Plant geen (fruit)bomen bij vorst! Bomen met blote wortel moeten onmiddellijk worden geplant. Gaat dit niet? Bedek de wortels en plaats de planten in je tuinhuisje of garage. Zet planten niet in de omgeving waar ze niet worden blootgesteld aan wind en regen. 

Waar zet je een fruitboom neer

 

Bekijk uw tuin goed voordat u fruitbomen gaat planten. Vrijwel alle fruitbomen geven de voorkeur aan zonnige standplaatsen en vruchtbare grond die niet te nat is. Heb je veel of weinig zon in je tuin? Perziken en peren hebben veel zonlicht nodig, bessen en appels minder. Een kersenboom bijvoorbeeld groeit het best in de volle zon, het liefst op het zuiden plaatsen dus. De plaatsing is belangrijk om zo de beste vruchten te kunnen krijgen die mooi en smaakvol zullen groeien. Een fruitboom is over het algemeen geen fan van een te natte grond. Zorg voor een grond die licht vochtig is, de boom heeft immers wel water nodig om van te kunnen groeien. Jonge fruitboompjes zijn op zichzelf niet heel stevig. Het is daarom aan te raden je boom te ondersteunen met een paal. Plaats de paal in de richting waar de meeste wind vandaan komt voor optimale support. Plaats de paal in de grond en maak deze vervolgens aan de boom vast met een speciale boomband of simpeler nog; een stevig stuk touw. 

Gewone bomen planten

Bomen zijn de echte blikvangers in uw tuin. Beuk, populier, berk, esdoorn, linde. Allemaal mooie soorten. Maar wanneer plant je bomen? Hoe kun je dit het beste doen? Er zijn genoeg tips en trucs om hier antwoord op te krijgen. Ontdek snel alle geheimen van het planten van bomen. Er zijn twee ideale planttijden voor bomen, namelijk lente (maart tot april) en herfst (oktober tot november). Dus nu weet je het juiste moment om de boom te planten, maar het werk moet beginnen. Je hebt misschien duizend-en-een vragen over hoe je deze taak kunt volbrengen. Maak je geen zorgen! Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen geweldige resultaten te behalen. Niet planten als het vriest. Het graven van gaten in bevroren grond is bijna onmogelijk. Ook zal de boom niet goed kunnen wortelen in een koude bevroren grond. Zorg voor een ruim plantgat om de grond te verbeteren met compost. Bomen worden meestal te diep geplant. Dit is niet bevorderlijk voor de beworteling en zuurstofvoorziening van het wortelstelsel. De bovenste wortel moet net ondergronds zijn. Hou er ook rekening mee dat bij het planten van bomen in een net aangelegde tuin je beter even kan wachten. De grond in een nieuwe tuin zal nog zakken waardoor de boom niet ideaal kan wortelen. Wacht dus liever ongeveer een jaar voordat je de bomen gaat planten.