Zo vind je je droomhuis

Het is iets dat iedereen nastreeft, maar voor velen is het niet weggelegd. Je ultieme droomhuis vinden is erg lastig. Vaak heeft dat te maken met een niet toereikend budget om alles te realiseren wat je maar wil. Daarnaast is het kopen van een bestaand huis veel makkelijker dan het kopen van een kavel. Er zijn al immers meer bestaande huizen dan dat er grond is om op te bouwen. Toch is het wel degelijk mogelijk om in elk geval in de buurt te komen van je droomhuis. Zo ga je dan te werk.

Inspiratie vastleggen

Om je droomhuis te kunnen vinden of samen te stellen, is het belangrijk om te weten wat je wel en niet wil. Leg daarom per ruimte vast wat je wensen zijn. Voor inspiratie kan je op pinterest kijken, maar er zijn ook talloze woonmagazines waar je ideeën uit kan halen. Als je iets moois ziet, leg dit dan vast in een apart mapje. Hier kan je een moodboard van maken. Als je dit per ruimte doet, heb je een mooi geordend naslagwerk. 

Naar een makelaar

Als je je wensen vastgelegd hebt, kan je hiermee naar een Amsterdamse makelaar gaan. Hij weet wat er in de markt te krijgen is en kan gericht voor je op zoek. Als het niet in een bestaand huis te vinden is, weet een makelaar ook waar en hoe je kavels kan kopen om alsnog zelf je droomhuis te laten bouwen. Als je een kavel koopt, kan je het huis helemaal maken zoals je het zelf graag wil. Je hebt dan redelijk veel keuzevrijheid, mits het binnen het bestemmingsplan van de kavel past. Houd er wel rekening mee dat een eigen huis laten bouwen vaak duurder is dan het kopen van een huis dat af is. Je hebt namelijk ook te maken met arbeidsuren die betaald moeten worden, net als materialen. 

Hypotheek

Als je je ideale huis of kavel gevonden hebt, moet je direct een afspraak maken met de bank om de hypotheek rond te krijgen. Hoe eerder dat rond is, hoe eerder je kan beginnen aan het realiseren van je droomhuis.