Tips wanneer je een zwembad wil aanleggen in de tuin

De meeste mensen dromen ervan om op een warme zomerdag heerlijk te kunnen plonzen in hun eigen zwembad in de tuin. Dat is natuurlijk ook niet zo’n wonder, want het is heerlijk om zo’n verkoeling te hebben in je tuin. Wat iets minder leuk is, is het feit dat zo’n zwembad geplaatst moet worden. Dat kan best wel een gedoe zijn. Waar moet je allemaal rekening mee houden als je van plan bent een zwembad te installeren in de tuin?

Houd rekening met je budget

Het is niet duidelijk te zeggen hoe duur een zwembad in de tuin is. Zwembaden zijn er namelijk in alle soorten en maten, daarom dus ook voor ieder budget. De meeste zwembaden kosten zo tussen de duizend en tienduizend euro. De daadwerkelijke prijs van jouw zwembad hangt onder andere af van het feit of deze een zwembadoverkapping heeft, het materiaal, of deze ingegraven is en de grootte.

Wel of geen zwembadtrap?

Dan is er ook nog de keuze tussen wel of geen zwembadtrap. Een zwembadtrap zorgt ervoor dat je gemakkelijk uit het water kan komen. Wanneer je wat ouder bent of jonge kinderen hebt kan het erg handig zijn om een trap in het zwembad te hebben. Ook is het misschien een klein gedeelte veiligheid.

Het onderhoud van het zwembad

Het is natuurlijk heerlijk, zo’n zwembad in de tuin. Toch moet je er ook rekening mee houden dat dit zwembad onderhoud nodig heeft. Zeker als je een zwembad neemt zonder zwembadoverkapping dien je deze goed schoon te houden. Zo dien je eens in de zoveel tijd de bodem van het zwembad schoon te maken met een bodemzuiger. Ook dien je chloortabletten in het water te stoppen om het water schoon te houden en bacteriën te doden. Ongedierte en bladeren moeten met een schepnet uit het zwembad worden verwijderd.

De zwembadoverkapping: wel of niet?

Wanneer je een zwembad in de tuin hebt, is het enorm handig om een zwembadoverkapping hiervoor aan te schaffen. Dit heeft namelijk een aantal voordelen. Het meest voor de hand liggende voordeel is dat het zwembadwater schoon blijft doordat er geen bladeren of insecten het zwembad in kunnen komen. Verder houdt een overkapping het water vaak warm, wat niet alleen aangenaam is maar ook nog eens goed is voor de portemonnee.
Je kunt kiezen voor een ‘echte’ overkapping, maar bij een krap budget is een zeil ook voldoende. Houd er dan wel rekening mee dat er bladeren in het zwembad kunnen komen.