Yes, het wordt weer zomer!

In de zon & aan het zwembad in eigen land

De afgelopen weken is het al geweldig zomerweer geweest, velen zijn verkoeling aan het water gaan zoeken of gingen (online) een zwembad kopen. Persoonlijk vind ik het heerlijk om lekker aan het water te zijn met deze hoge temperaturen! In het nieuws was al te zien hoe druk het aan het strand of aan de meren overal in het land was. Het is echter wel belangrijk om het zwembadwater goed te onderhouden. Maar wat moet je daar allemaal voor doen? Ik zal hieronder twee belangrijke onderhoudspunten van het zwembadwater beschrijven.

Waarom is reiniging zo belangrijk?

In water komen van nature al vele bacteriën voor. Met dit water worden alle wateren bedoeld, zowel natuurwater als zwembadwater. De van nature voorkomende bacteriën zijn niet schadelijk voor mens of dier. Wij bevatten namelijk zelf ook allerlei bacteriën, die ook in het water terecht komen op het moment dat wij gaan zwemmen. Daarnaast brengen wij ook andere vuiligheden met ons mee, waardoor het water nog meer vervuilt raakt. Juist hierom is het ontzettend belangrijk om het zwembadwater met regelmaat te filteren met een zwembadpomp. Hiermee haal je de onzuiverheden uit het water, zodat je zonder zorgen het water weer in kunt duiken!

Chloor

Naast het gebruik van een zwembadpomp, is het ook verstandig om chloor in je zwembadwater te gebruiken. Chloor is een desinfectiemiddel dat in verschillende vormen aan het water kan worden toegevoegd. Hier zijn uiteraard eisen aan gesteld, omdat een teveel aan chloor irritaties kan opleveren aan de oogslijmvliezen. Het minimum aan chloor dat in zwemwater mag zitten is 0,5 mg/l en het maximum aan chloor in zwemwater is 1,5 mg/l. Een te lage chloor grens kan leiden tot de verspreiding van infectieziekten en wordt daarom niet geaccepteerd.

Chloor wordt echter altijd in combinatie met een filter gebruikt! Dit kan met actieve-kool en/of zandfilters. Ook hiervoor zijn eisen vastgesteld.

Handige chloor tips

  • Mocht je per ongeluk te veel chloor hebben toegevoegd aan het zwembadwater, dan is het noodzakelijk om minimaal 6 uur te wachten tot je gebruik maakt van het zwembad.
  • Het beste is om chloor na gebruik van het zwembad pas toe te dienen, bijvoorbeeld ’s avonds voor je naar bed gaat.
  • Haal altijd de chloordrijver uit het zwembad op het moment dat je gaat zwemmen.
  • Stel kinderen nooit bloot aan chloortabletten, -drijver of chloorgranulaat!