Glas bestellen heeft eigen regels

Er is niets vervelender als een ruitbreuk. Of het nu gaat om een grote ruit of een klein ruitje, de glasscherven kunnen veel leed veroorzaken. Niet alleen aan de mens maar ook aan een dier. Daarom is het gewenst en noodzakelijk dat de scherven zo snel mogelijk worden opgeruimd en nieuw glas bestellen om het ontstane gat weer te dichten.

Wat is glas eigenlijk?

Glas is een vaste (kleurloze) stof. Glas wordt gebruikt voor vensterglas maar ook voor drinkglazen. Dit vensterglas wordt gemaakt van de stof siliciumdioxide en heeft geen kristalstructuur. Glas is doorzichtig en breekt als het ware het licht en wordt vooral gebruikt voor ramen, zoals vensterglas. Ook glazendrankflessen worden van glas gemaakt. Evenals glazen vazen. Voor het maken van glas is zand een belangrijke grondstof.

Het maken van glas

Glas wordt gemaakt van een mengsel van zand, soda en kalk. Het mengsel wordt in een oven gedaan die tot wel 2.300 graden opgewarmd kan worden. Het mengsel smelt en wordt vloeibaar. Glas is zeer oud in gebruik en heeft ook een diversiteit aan mogelijkheden en toepassingen gekregen.

Isolatieglas

Om een betere isolatie te krijgen wordt de laatste jaren isolatieglas geplaatst. Isolatieglas bestaat uit meerdere lagen en tussen de lagen zit lucht of een gas voor de isolerende eigenschappen. De aanschaf van isolerende maatregelen wordt mogelijk door de overheid gesubsidieerd.

Vervanging van kapot glas

Was je al blij dat de stookkosten naar benden gingen door de dubbele beglazing, wordt je geconfronteerd met ruitschade. Erg vervelend voor de bewoners van een woning. Wat moet je nu gaan doen? De eerste activiteit is het opruimen van de glasscherven. Dit moet omdat je tijdens de vervangingswerkzaamheden geen wondjes kunt oplopen. Daarna maak je de keus, ik ga zelf het glas vervangen of ik laat het door een erkend glasbedrijf doen. In beide situaties zal de glasdikte moeten worden opgemeten om het vervangende glas te kunnen (laten) bestellen. Het glas moet immers wel de juiste dikte hebben, zodat het glas in de sponning past. Vervolgens moet de maat van het glas worden opgemeten en kan het glas worden besteld. Het kapotte glas kan in de glasbak worden afgevoerd en grotere stukken worden door de glaszetter meegenomen. Nu het glas kapot is kunnen gelijk de kozijnen worden geïnspecteerd op houtrot als de kozijnen van hout zijn en anders op beschadigingen aan het kozijn. De persoon die het glas zet zal ook de sponning moeten uitfrezen en of moeten zorgen voor het aanbrengen van een sponningslat. Daarna kan het glas geplaatst worden, zo nodig met een band of met glasblokjes. Vervolgens kan het geplaatste glas in het kozijn worden afgekit en kan het plaatsingsproces worden gecontroleerd en daarna is het plaatsen van het glas geklaard.

Wie gaat het betalen?

Bewoners van een huurwoning dienen contact te leggen met de eigenaar van de woning en deze regelt vervolgens de vervanging van de kapotte ruit. Huiseigenaren nemen contact op met de glasverzekeraar en deze geeft vervolgens instructies voor de vervanging van de kapotte ruit.