Wanneer is het tijd om de kozijnen te vervangen?

Er zijn verschillende redenen om je kozijnen te vervangen:

  • Ernstige houtrot in houten kozijnen;
  • Kozijnen hebben een te lage isolatiewaarde;
  • De ramen hebben enkel glas;
  • De kozijnen zijn erg beschadigd;
  • De kozijnen zijn niet inbraakwerend.

Houtrot

Bij houten kozijnen kan houtrot ontstaan, doordat de kozijnen oud of niet goed onderhouden zijn. Als in slechts kleine delen van het hout houtrot is geconstateerd, kunnen deze delen vaak gerepareerd worden. Als op veel plekken houtrot is opgetreden, is het verstandig om de kozijnen te laten vervangen.

Isolatie en glas

Kunststof en aluminium kozijnen bieden vaak een goede isolatiewaarde. Bij houten kozijnen is dit niet altijd het geval. Bij oudere woningen is daarnaast vaak ook nog sprake van enkel glas. Door je houten kozijnen te vervangen en er dubbel glas in te laten plaatsen, kan je honderden euro’s besparen.

Beschadigd

Als je kozijnen erg zijn beschadigd, is het ook slim om ze te vervangen. Zo kan bij kunststof corrosie ontstaan, waardoor het kunststof gaat scheuren. Daarnaast kan het zo zijn dat kunststof kozijnen zijn verkleurd. Dit komt met name voor bij de oude generatie kunststof kozijnen, die niet goed zijn voorbehandeld. Ook voor aluminium kozijnen geldt dat, als er beschadigingen zijn, deze moeilijk gerepareerd kunnen worden. Het is dan verstandig de kozijnen te vervangen.

Houten kozijnen moeten jaarlijks geschuurd en geschilderd worden. Als dit niet gedaan wordt kan het er houtrot ontstaan in de kozijnen. Kleine plekjes houtrot kunnen vervangen worden, maar wanneer bijna het hele kozijn getroffen is door houtrot kan het kozijn het beste vervangen worden.

Inbraak

Je huis goed beschermen tegen inbrekers kan ook een reden zijn om kozijnen te vervangen. Oude kozijnen, vooral houten kozijnen, zijn gemakkelijk open te breken. Het maakt hierbij vaak niet uit hoe goed je sloten zijn. Als je je kozijnen om deze reden vervangt, is het belangrijk om te letten op het Politie Keurmerk Voor Veilig Wonen bij de nieuwe kozijnen. Kozijnen met dit keurmerk zijn namelijk gekeurd op veiligheid.