Energie besparen op isolatieglas

De laatste jaren zijn we veel bezig met het besparen van energie. Energie besparen heeft natuurlijk meerdere voordelen, het is goed voor het milieu als er minder energie wordt verbruikt, maar daarnaast is het natuurlijk ook goed voor onze portemonnee. Verlichting uit led technologie is een manier om te besparen op energiekosten. In de winter moet het huis warm gemaakt worden en warm blijven. Een goed geïsoleerde woning is hierbij belangrijk. Zeker door het gebruik van goed geïsoleerde ramen met isolatieglas er in valt veel energie te besparen. Hieronder zullen we wat uitgebreider ingaan op de verschillende aspecten van isolatieglas, zoals de soorten isolatieglas en de normen en richtlijnen voor isolatieglas.

Soorten isolatieglas

Eigenlijk bestaat isolatieglas, ook wel dubbel glas genoemd in de volksmond, uit twee ramen met daartussen droge lucht. Naast het gewone isolatieglas bestaat er ook hoog rendement isolatieglas, ook wel HR+ of HR++ genoemd. Hoogrendementglas isoleert beter dan normaal glas maar is ook weer een stuk duurder. Het geeft een veel betere warmte-isolatie dan normaal isolatieglas omdat op het glas een hele dunne coating is aangebracht. Daarnaast is in tegenstelling tot normaal isolatieglas de ruimte tussen de ramen niet gevuld met droge lucht maar met een speciaal gas.

Naast hoog rendement dubbel glas bestaat er ook HR triple-beglazing, dus driedubbel glas. Net zoals bij HR dubbel glas is ook hier een dunne coating op het glas aangebracht en is de ruimte tussen het glas gevuld met gas. Verder bestaat er ook nog hoogrendementglas waarbij de ruimte tussen de ramen vacuüm is getrokken, waarbij ook weer een dunne coating op de ramen is aangebracht.

Warmteverlies en U-waarde

Bij ieder raam treedt warmteverlies op en de mate waar in dat gebeurt wordt uitgedrukt in U-waarde. Hoe lager de U-waarde, hoe hoger de isolerende werking van het glas is. Beter is het om in plaats van te letten op de aanduiding HR+ en HR++, te letten op deze U-waarde bij de keuze van isolatieglas. De U-waarde is namelijk een vrij precieze waarde terwijl de richtlijnen voor HR+ en HR++ aan verandering onderhevig zijn.

Garantie

Iedere fabrikant van isolatiegals geeft garantie op het glas, meestal tien jaar op dubbel glas en driedubbel glas. Het betreft dan natuurlijk niet de garantie op krassen op het glas omdat die meestal door toedoen van de bewoner zijn ontstaan. Wel is normaal dat bij levering van nieuwe ramen er zo goed als geen krassen op het glas zitten. Wat onder de garantie valt is bijvoorbeeld het lekdicht blijven van het glas, enz. Als voorwaarde voor de garantie wordt de eigenaar in de meeste gevallen wel verplicht om het isolatieglas goed te onderhouden.