Verlichting

Verlichting is bepalend voor de sfeer in je woning. Waar je nu ook woont, het is belangrijk dat je een goed mix hebt tussen natuurlijk licht en kunstmatig licht. Natuurlijk licht is maar tijdelijk zichtbaar in Nederland. Maar het is wel erg belangrijk voor ons. Denk maar eens aan je gemoedstoestand wanneer de zon schijnt of een romantische avond in het maanlicht. We kunnen niet zonder. Er zijn natuurlijke lichtbronnen als de zon, vuur en bliksem. Daarnaast hebben we ook kunstmatig licht. Kunstmatige lichtbronnen zijn bijvoorbeeld halogeen lampen, tl-lampen en led lampen.

Lees verder...

Soorten verlichting

Met kunstmatige verlichting hebben we behoorlijk wat mogelijkheden om licht, en daarmee sfeer, te creëren. Grofweg kunnen we kunstmatige verlichting onderverdelen in twee groepen, namelijk binnenverlichting en buitenverlichting. Voor beide soorten verlichting zijn verschillende armaturen en lichtbronnen verkrijgbaar. Een lichtarmatuur is bijvoorbeeld een rustieke lamp of moderne hanglamp. De lichtbronnen die je er bij kan kiezen verschillen in vorm, energie, fitting en wattage. Steeds meer zie je dat armaturen voorzien zijn van een waarschuwing waarin staat dat een lichtbron maar een maximale wattage mag hebben. Dit is met een reden gedaan. Het kan zijn dat een lichtbron of armatuur zo warm wordt dat een lichtbron kan barsten. Een belangrijke sfeermaker is de keuze voor het aantal wattage. Wil je fel licht waarmee je goed een boek kan lezen? Of wil je een gematigd sfeerlichtje voor in de hoek van de kamer.

Binnenverlichting

Voordat je een keuze gaat maken voor soorten lampen en verlichting, moet je je afvragen voor welke ruimte je een lamp zoekt.In je woning zijn er vele vertrekken, zoals een hal, slaapkamer, zolder, woonkamer. En voor al deze vertrekken wil je misschien wel een andere sfeer maken. Zelfs in de woonkamer zijn er meerdere variaties mogelijk. Boven de eettafel wil je twee mooie hanglampen en bij de televisie wil je een staande lamp. Of zelfs spotjes in het plafond. Met spotjes moet je bijvoorbeeld rekening houden dat er voldoende loze ruimte boven de spotjes zit om zo de warmte kwijt te kunnen. Maar zo zijn er per vertrek een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Badkamerverlichting

Wil je verlichting in je badkamer, dan loont het de moeite om eens te kijken naar lampen die daar specifiek voor geschikt zijn. Omdat de badkamer vaak vochtig is, is het van belang dat een armatuur vochtbesteding is. Anders kan er kortsluiting ontstaan. Ook voor de badkamer zijn er meerdere mogelijkheden in verlichting. Denk eens aan een wandlamp of plafondlamp. Tegenwoordig zijn er vele lampen en spiegels ineen. De lampen zitten dan of aan de bovenkant of aan de zijkant van de spiegel. Dit heeft als voordeel dat er weinig schaduw kan ontstaan zodat je beter beeld hebt wanneer je in de spiegel kijkt. Het licht komt dan immers van voren.

Slaapkamer verlichting

Verlichting in de slaapkamer beperkt zich met name tot een plafondlamp en leeslampjes. Uiteraard is dat afhankelijk van de ruimte van de slaapkamer. Het kan zo maar zijn dat je een slaapkamer en garderobe kamer bij elkaar hebt gepakt in één ruimte. Waar voor sommigen een plafonnière volstaat, willen anderen alleen een voerlamp zodat er niets aan het plafond hangt. Voor leeslampjes heb je ook meerdere oplossingen. Denk aan het bevestigen van aparte leeslampjes aan het hoofdbord van een boxspring of kleine lampen voor op de nachtkastjes. Er is altijd een mooie oplossing in verlichting voor elk vertrek.

Buitenverlichting

Ook buiten de woning heb je verlichting nodig. Er zijn legio mogelijkheden in buitenverlichting. Dat bepaalt mede het aanzicht van de woning wanneer het schemerig of donker is. Bij een herenhuis kan het gebruik van een bouwlamp in de tuin, schijnend op de gevel, een uitstekende oplossing zijn. Heb je een overkapping of veranda? Dan zijn er erg sfeervolle oplossingen via inbouwspots of grondspotjes. Ga je de tuin verbouwen? Dan kan je alvast rekening houden met een compleet lichtplan voor je tuin. Dan houd je rekening met de stroomvoorziening en de looproute naar de schuur, terras en of poort. Dit geldt uiteraard ook nog voor de buitenzijde van je schuur/ garage en muren bij de achterdeur. Verlichting is zeer wenselijk wanneer je achterom komt en de fiets in de schuur moet zetten. Is daar tevoren geen rekening mee gehouden, dan kan je altijd terugvallen op verlichting op zonne-energie. Deze lampen zijn relatief eenvoudig te plaatsen of in te bouwen in tegels of houten balken. Op die manier kan je toch nog een fantastische sfeer creëren.