Alles over verlichting

Licht is iets waarvan we soms niet eens doorhebben dat we het zoveel gebruiken. Overdag wanneer de zon schijnt lijkt het zelfs volledig overbodig. En toch wanneer het er niet is mist er iets. 

Waarom is verlichting belangrijk? 

Natuurlijk weten we allemaal dat het niet handig is om te lezen in het donker, of door alles om te stoten terwijl je van de ene kant naar de andere kant van het huis loopt. Maar er zijn nog meer redenen waarom verlichting belangrijk is. Het bepaalt bijvoorbeeld voor een groot deel de sfeer in huis en ook werkt het preventief tegen inbraken en valpartijen. 

Soorten verlichting

Om erachter te komen wat voor verlichting je nodig hebt, is het handig van tevoren te bedenken wat je er mee wilt bereiken. Er zijn verschillende soorten verlichting die allemaal een eigen doel hebben. 

  • Basisverlichting:  Hierbij gaat het om de algemene verlichting in huis. Denk hierbij aan de lamp die boven de keukentafel hangt, of in de wc. 
  • Functionele verlichting: Verlichting die nodig is bij bepaalde handelingen zoals boek lezen. Bewegingssensoren kunnen hierbij ook een grote rol spelen. Het is namelijk niet fijn om in het donker naar de huissleutel te moeten zoeken. 
  • Sfeerverlichting: Vooral in de wintermaanden is dit een favoriet. Het gaat hierbij namelijk volledig om de lichtjes die de sfeer maken in huis, zoals schemerlampjes. 
  • Accentverlichting: Wanneer je een schilderij aan de muur hebt hangen die je in het lichtje wil zetten kan dat met accentverlichting. Een ander voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld verlichting onder de trap treden. 

Verlichting aanleggen 

Het is handig om verlichting aan te laten sluiten door iemand die er verstand van heeft. Een elektricien weet namelijk precies hoe het aangesloten moet worden zonder dat er later problemen ontstaan. Ook is het natuurlijk niet volledig zonder gevaar.
De prijs van het aanleggen is volledig afhankelijk van hoe groot het project is en aan je wensen. 

Kosten

ProjectPrijsInhoud
Complete woning€ 1.700 tot € 2.000 9 – 16 lichtpunten
Keuken€ 450 – € 5703 – 4 lichtpunten
Woonkamer€ 390 – € 5702 – 4 lichtpunten
Slaapkamer€ 140 – € 2601 – 2 lichtpunten
Badkamer€ 140 – € 2601 – 2 lichtpunten
Buitenverlichting€ 90 – € 280Gemiddeld 8 lichtpunten