De voordelen van infrarood panelen

We proberen steeds minder aardgas te gebruiken, en dat is terug te zien in de toename van infrarood panelen in huishoudens. Er zitten veel voordelen aan deze panelen, maar wat houdt het precies in? 

Wat zijn infrarood panelen? 

Er zijn ontzettend veel opties op het gebied van verwarming, zoals je kan lezen op verwarminggids.be . Dit betekent ook dat je waarschijnlijk niet eens van alles het bestaan weet. Ondanks dat infrarood panelen steeds populairder worden is het ook voor veel mensen nog een onbekend onderwerp. 

Een infraroodpaneel is een paneel dat aan het plafond of muur geplaatst kan worden en infrarood straling uitstraalt waardoor er warmte ontstaat. Je kan het met zonnestralen vergelijken, omdat daar ook infraroodstraling vanaf komt, maar dan gezonder en veiliger. 

Voordelen van infrarood panelen

  • Duurzaam als bijverwarming. Het verwarmt niet het de lucht in huis zoals andere verwarming dat doet, maar focust zich echt op 1 plek. Heb je dus alleen in de zithoek warmte nodig? Dan hoef je niet alle verwarming aan te zetten.
  • Infrarood panelen hebben geen onderhoud nodig.  
  • Het is veilig en gezond. Doordat er geen Uv-straling in zit, in tegenstelling tot de zon, verbrand je niet en heb je toch dat warme gevoel van zonnestralen. 
  • Het warmt snel op en heeft gemiddeld tussen de 5 en 10 minuten nodig om op temperatuur te komen. 
  • Het heeft een lange levensduur van gemiddeld 100.000 bedrijfsuren. 

Soorten panelen

Het is te gebruiken als bijverwarming en hoofdverwarming en je hebt hierin veel vrijheid. De panelen kunnen namelijk in iedere ruimte opgehangen worden. Als bijverwarming kun je denken aan kleinere ruimtes zoals de badkamer, of een zithoek. Maar ook serre heaters zijn hier onderdeel van. 

Plafond panelenWand panelen 
Dit is een zeer efficiënte manier om te verwarmen. Het is namelijk handig om de panelen te richten op de vloer, omdat dit vaak de koudste plek in de ruimte is. Dit is erg geschikt wanneer je het wilt gebruiken voor gerichte verwarming van bijvoorbeeld een werk- of zitplek.