3 tips bij het bezichtigen van een woning

Wil je dolgraag verhuizen of ben je wellicht op zoek naar jouw allereerste woning? Dan ga je natuurlijk allereerst op zoek naar een huis in jouw eigen regio. In de huidige tijd is het echter een stuk lastiger om een woning te kopen. Het aanbod is gewoon heel beperkt. En wanneer er éindelijk een woning in jouw regio beschikbaar is, dan is deze ook vaak weer binnen mum van tijd verkocht. Tegen een hoger bedrag dan de vraagprijs! Je moet in deze tijd echt mazzel hebben. Dit betekent echter zeker niet dat je met alles genoegen moet nemen. Het is belangrijk om kritisch te blijven. Zelfs wanneer je éindelijk een bezichtiging in jouw favoriete regio hebt bemachtigd. Wil je weten waar je op moet letten? Hier zijn 3 tips!

1.     Ga niet alleen af op de foto’s

Sommige mensen zijn dolverliefd op een woning. Nog zonder dat ze het huis ooit in het echt hebben gezien. De foto’s en de plek waar deze gelegen is, zijn genoeg om dolverliefd te worden. Begrijpelijk. Toch vragen wij jou om extra kritisch te blijven. Foto’s laten namelijk lang niet altijd het gehele plaatje zien. Bepaalde dingen kunnen enorm tegenvallen. Zeker als je alleen de foto’s gebruikt om een beslissing te maken. Probeer daarom zo objectief mogelijk het huis binnen te stappen en maak een keuze op basis van wat je dan ziet.

Schakel eventueel een eigen aankoopmakelaar in om jou bij te staan tijdens de bezichtiging. Zo laat je je niet snel ompraten door de praatjes van de andere makelaar en lukt het beter om objectief te blijven.

2.     Let goed op de indeling

Het is van essentieel belang dat de woning aan al jouw wensen voldoet. Houd hierbij met name rekening met de dingen die je dagelijks doet. Ben jij dol op koken? Dan heb je wellicht meer baat bij een extra ruime keuken en werkblad, dan iemand die juist meer ruimte wenst om een andere hobby te vervullen. Let goed op of de indeling aan jouw specifieke wensen voldoet. Het is vaak lastig om dit helemaal te veranderen, dus het is fijn als dit al klopt. Besef wel dat een indeling vaak nog veranderd kan worden. Meer ruimte creëren is doorgaans een stuk lastiger. Als de ruimte er is, dan is er meestal al veel mogelijk.

3.     Loop ook een rondje in de buurt

Niet alleen het huis is van belang, maar ook de buurt zelf. Zie jij jezelf hier al wonen? Welke dingen zijn er verder nog in de buurt? Zijn er bijvoorbeeld scholen aanwezig op loopafstand? Is er een supermarkt in de buurt? Zijn de buren vriendelijk? Het kan geen kwaad om een rondje door de buurt te lopen en op zoek te gaan naar dingen die je aanspreken of juist helemaal niets voor jou zijn. Op die manier leer je de buurt beter kennen en is het eenvoudiger om een definitieve beslissing te maken.