Bijdragen aan een duurzamere samenleving? Plaats zonnepanelen op je dak!

Het realiseren van een duurzame economie is een veelgehoorde uitspraak de laatste tijd. We willen allemaal naar een circulaire economie waarin minder energie gebruikt wordt en we zo veel mogelijk materialen recyclen en hergebruiken. De inzet van zonnepanelen hoort daar zeker bij.

 

Wat moet je weten over zonnepanelen?

We zien ze steeds vaker op de gebouwen om ons heen: zonnepanelen. Zonnepanelen liggen niet alleen in de dorpskernen en de grote steden op de daken van de woningen en kantoren. Nee, op het platteland zien we ze ook steeds meer. Met name op de grote boerderijen en bijbehorende schuren. Dit komt door de grote dakoppervlakken, die zeer geschikt zijn voor het monteren van zonnepanelen. Hoe groter het dakoppervlak, hoe meer zonnepanelen geplaatst kunnen worden.

 

Een gemiddelde boerderij verbruikt tegenwoordig ook redelijk veel energie. Dus voor de gemiddelde agrarische ondernemer is investeren in zonnepanelen zeker interessant. Met deze ontwikkeling zien we dan ook steeds meer duurzame boerderijen ontstaan. Dit is een positieve ontwikkeling voor het milieu. Daarbij helpt het natuurlijk voor iedereen die aan zonnepanelen begint dat de gasprijs torenhoog is en nog duurder wordt binnenkort. Met deze gasprijzen zijn veel mensen eerder geneigd om te investeren in zonnepanelen dan wanneer deze prijs veel lager zou zijn.

 

EPC

Het doel van zonnepanelen is om zo dicht mogelijk bij een 0 waarde te komen van de EPC. Dit geeft namelijk het energieprestatieniveau aan. Hoe meer energiezuinige maatregelen een bedrijf of particulier neemt, hoe dichter die waarde bij 0 komt te liggen.

 

Aandachtspunten bij het plaatsen van zonnepanelen

Er zijn een aantal aandachtspunten voor het plaatsen van zonnepanelen. Zo moet je natuurlijk ervoor zorgen dat de panelen voldoende zonuren op een dag kunnen pakken. Klinkt logisch, maar let hier wel op. Ook moet de dakconstructie voldoende stevig zijn om de panelen te kunnen dragen. Leg ze bijvoorbeeld niet op een schuurtje die op instorten staat.

Houd hier dus rekening mee, zodat binnenkort een duurzame boerderij gerealiseerd hebt!