Corporate geluidsisolatie: Waarom installeren?

Hebt je zich ooit afgevraagd hoe het met de omgeving van uw bedrijf gesteld is? Kunnen mensen zonder lawaai werken? Worden de vergaderingen in besloten kring gehouden? Akoestische isolatie wordt gebruikt in bedrijfsruimten om de geluidskwaliteit van de omgeving te optimaliseren.

Door deze voorziening te installeren wordt de overdracht van lawaai van de ene omgeving naar de andere verminderd of volledig voorkomen. Dit vereist het gebruik van materialen die het geluid kunnen blokkeren.

Er zijn twee verschillende soorten geluid die kunnen worden geïsoleerd: luchtgeluid, dat wil zeggen stemmen, verkeerslawaai, vliegtuigen, gebouwen, muziek, enz. en contactgeluid, dat wordt veroorzaakt door bewegingen op bovenverdiepingen.

Geluidsisolatie zorgt voor meer focus en concentratie

Akoestische behandeling in bedrijfsomgevingen is van essentieel belang voor betere prestaties en een hogere productiviteit van de werknemers. Met dit hulpmiddel is het namelijk mogelijk om met meer aandacht en gerichtheid op de verrichte activiteit te werken, wat uiteraard tot een hogere productiviteit leidt.

Belangrijkste materialen voor de akoestische isolatie

Om het geluid te dempen moet je materialen gebruiken die zo werken dat ze het geluid tegenhouden of dempen. Deze materialen zorgen ervoor dat de nagalm van geluid, dat wil zeggen de meervoudige weerkaatsing van een geluidsfrequentie, wordt gedempt.

De meest gebruikte materialen zijn schuim, wol, glas, hout en tapijt. De keuze van het materiaal is afhankelijk van het geluid dat moet worden geabsorbeerd, gedempt of gedissipeerd.

De reflecterende materialen versterken de geluidsgolven en de nagalmtijd is langer. Absorptiemiddelen absorberen geluidsenergie en verkorten de nagalmtijd van het geluid. De diffusers conditioneren de golven op een uniforme en homogene wijze zonder echo.

Ruis en interferentie kunnen worden verminderd met:

1. Akoestische panelen

Deze akoestische panelen maken gebruik van materialen zoals glaswol, polyurethaanschuim en andere materialen om de verspreiding van geluidsgolven tegen te gaan.

Naast de akoestische functionaliteit kunnen deze panelen ook in de decoratie worden opgenomen met een aantrekkelijk design.

2. Gordijnen

De gordijnen vormen een barrière-element en dragen bij tot de verbetering van de akoestiek van het kantoor. Hoe dichter de stof van het gordijn, hoe groter de barrière en absorptie van geluiden buiten de omgeving.

Er is zelfs een gordijnstof waarvan het ontwerp is geïnspireerd op de honingraten van de bijenkorven, waardoor de lucht tussen de cellen wordt opgesloten en de geluidsgolven worden tegengehouden, waardoor tot 70% van het geluid kan worden geabsorbeerd.

3. Groene muren

Behalve dat de omgeving er aangenamer en gezelliger door wordt en de luchtkwaliteit erdoor verbetert, kunnen de planten ook fungeren als geluidsfilters. Daarom worden groene muren of verticale tuinen steeds vaker gebruikt als geluidsisolatie.

De mogelijkheden voor akoestische isolatie zijn divers en moeten worden bekeken naar gelang van de kenmerken van de omgeving en het project voor bedrijfsarchitectuur.

Bron: Superrenovatie.nl