Koopakte van een woning

Bij de aan- of verkoop van een woning maakt de koopakte deel uit van het proces. Het bevat verschillende mitsen en maren. Maar onderschat het belang van de koopovereenkomst niet! Hieronder vertellen we waarom het zo belangrijk is: 

Synoniemen voor de koopakte

Een andere naam voor een koopakte is een voorlopige koopakte of voorlopige koopcontract. Dit is het eerste belangrijke document dat jij als koper van het registergoed ondertekent. Houd er dus rekening mee dat verkoopcontracten verschillende namen hebben. Het klinkt vanzelfsprekend, maar weet dat er in de praktijk veel vragen zijn over hoe een koopakte te noemen. 

Wat is een koopakte voor de woning? 

De akte zullen we hier niet van top tot teen toelichten, maar wel de afwikkelingsvoorwaarden van de koopakte. De ontbindende voorwaarden zijn de voorwaarden die zijn opgenomen in het koopcontract dat zowel de koper als de verkoper de koop onder voorwaarden kunnen ontbinden.

Het hangt ervan af welke ontbindende voorwaarden voor zowel de koper als de verkoper nuttig zijn. Dit komt omdat elke situatie anders is. 

Als koper is het aan te raden om bij het bieden bepaalde voorwaarden kenbaar te maken. Want er moet overeenstemming worden bereikt met de verkoper over de voorwaarden. 

Een van de meest voorkomende onderwerpen in de ontbindende voorwaarden zijn het voorbehoud op de te verkrijgen hypotheekfinanciering. Dit betekent dat als een hypotheek niet voor een bepaalde datum is geregeld, de aankoop niet doorgaat. Een hypotheek aanvragen doe ja dan ook zo snel mogelijk nadat je bod geaccepteerd is.

Wat is de volgende stap na het opmaken van de koopakte? 

De notaris stelt de koopovereenkomst op, waarna hij deze direct kan inschrijven in het Kadaster. De verkoper van de woning kan de woning dan niet meer bij een hoger bod aan een ander verkopen. Het is daarom altijd erg belangrijk om een notaris in de arm te nemen zodat deze een notaris koopakte kan opstellen voor jullie. 

Op deze manier word je tegelijkertijd beschermt tegen beslaglegging op het huis. Het klinkt misschien vergezocht, maar het kan zeker gebeuren wanneer de verkopende party diep in de schulden zit. Het is daarom belangrijk om afspraken op papier te zetten door de notaris waardoor de afspraken voor zowel de kopers als de verkopers duidelijk zijn.