De tuin egaliseren. Zelf doen?

Zelf klussen in de tuin raakt steeds meer in zwang en zo verwonderlijk is dat niet. Want wat enerzijds zo moeilijk lijkt valt in de praktijk eigenlijk best mee. Mensen kunnen meer dan zij zelf vermoeden op dat vlak. Het begint met het maken van plannen, wensen en ideeën, om vervolgens te inventariseren wat je hiervoor nodig hebt.

Apparaten huren voor de tuin

Bij de plaatselijk bouwmarkt, of bij een Gamma bijvoorbeeld, zijn tal van apparaten te huur (voor een dagdeel of voor een heel weekend), waardoor je ineens van alles kunt klussen in de tuin. Om de tuin te betegelen kun je bijvoorbeeld een drilplaat huren en een tegelsnijder. Zelf het ophoogzand bestellen, zelf verspreiden en drillen, om vervolgens met een waterpas de tegels vakkundig te leggen. Hebt u twijfels, dan vindt u uitgebreide handleidingen bij de bouwmarkt voor het uitvoeren van een klus. 

Natuurlijk zal de ondergrond dan wel geëgaliseerd moeten worden. Wie te maken heeft met wortels, stenen en overig puin in de ondergrond kan hiervoor zelfs een grondzeef huren. Is de tuin dan eenmaal echt gruis en puin vrij, dan moet er een worteldoek gespannen worden voordat het zand gestort wordt.

Uitbesteden?

Overziet u het niet om zelf de tuingrond te egaliseren? Vooral wanneer u te maken hebt met een groot tuinoppervlak is het zelf uitvoeren van egalisatie een enorme klus. In dat geval kunt u het egaliseren van de tuin uitbesteden aan de vakman. Uw tuin wordt uitgegraven met een graafmachine, waarna de egalisatie grondig voor u wordt uitgevoerd.