Slapen met een heteluchtblazer of radiator: goed of slecht?

Als het geluid van de verwarming die ’s nachts warme lucht uitblaast voelt als geld dat uit uw portemonnee wegvloeit, bent u niet de enige. Veel mensen vertrouwen op alternatieve vormen van verwarming, zoals een radiator, om hun energiekosten te verlagen en warm te blijven tijdens een koude winternacht. Heteluchtblazers worden echter over het algemeen als onveilig beschouwd voor gebruik tijdens het slapen, dus volg dit advies zorgvuldig op om comfortabel te blijven en toch ’s ochtends wakker te worden.

Hoe werken elektrische heteluchtblazers?

Elektrische luchtverwarming, ook wel heteluchtblazers genoemd, zijn ontworpen om een ​​kleine ruimte warm te houden. Ze zijn er in verschillende maten en unieke eigenschappen, waaronder temperatuurinstellingen, timers en automatische uitschakelfuncties. Hoe groter het apparaat, hoe groter de ruimte die het kan verwarmen en hoe meer energie het verbruikt.

Draagbare ruimteverwarmers werken op twee verschillende manieren. De duurdere, effectievere en efficiëntere modellen gebruiken infraroodstraling om de ruimte bij de kachel te verwarmen. Andere modellen vertrouwen op convectie, wat de beweging van lucht over een verwarmd oppervlak is om door de kamer te circuleren. Convectiekachels kunnen uw huid uitdrogen als u zich in de baan van de warme lucht bevindt.

Hoe veilig zijn heteluchtblazers?

De meeste officiële instanties beweren dat heteluchtblazers niet veilig zijn om in huis te houden, vooral ’s nachts. Ironisch genoeg is het probleem met deze toestellen dat ze heet kunnen worden. Als ze niet voldoende luchtstroom hebben aan zowel de inlaat- als de uitlaatzijde, kunnen ze ontvlambare kleding of andere materialen doen ontbranden.

Bespaart ruimteverwarming geld?

Het plaatsen van een elektrische heteluchtblazer in uw slaapkamer kan geld besparen, afhankelijk van de andere verwarmingssystemen in huis. Als u een centrale verwarming heeft, is het voordeliger om uw huis te verwarmen met een radiator dan om meerdere elektrische kachels in verschillende kamers te gebruiken.

In gebieden met mildere temperaturen kunt u echter wat geld besparen door een kachel tijdelijk in uw slaapkamer te laten werken voordat u naar bed gaat. Elektriciteit is meestal duurder dan aardgas of stookolie, maar een elektrische kachel gebruikt veel minder energie om een ​​kleinere ruimte te verwarmen. 

Bron: radiatorendiscounter.nl