Ontdek de voordelen van een pelletkachel

Een pelletkachel brand op geperste houtkorrels die houtpellets genoemd worden. Een pelletkachel kopen geeft je recht om een subsidie van minimaal 500 euro, daarnaast heeft een kachel op pellets nog veel meer voordelen. Hieronder hebben we de grootste voordelen van een houtkachel op een rijtje gezet.

Wat is een pelletkachel?

Zoals hierboven genoemd is een pelletkachel een kachel die brandt op zogenoemde houtpellets. De kachel is computergestuurd en beschikt over een reservoir voor pellets. Op het moment dat je de kachel opstart worden de pellets verplaatst naar de verbrandingskamer. De pelletkachel ontsteekt automatisch via een ontstekingspatroon. Al snel vatten de fijn gemalen pellets vlam. Vervolgens kan je de kachel instellen op de door jou gewenste temperatuur. Dit kan middels een ingebouwde display, een afstandsbediening of via een smartphone. Een pelletkachel werkt dus erg eenvoudig en is zeer gebruiksvriendelijk.

Voordelen van een pelletkachel

Elke kachel heeft zo zijn eigen voordelen, echter moeten we herkennen dat een pelletkachel ten opzichte van andere kachels veel voordelen heeft. Hieronder hebben we alle voordelen voor je verzameld.

  • Hoog rendement. Pelletkachel hebben een enorm hoog rendement. Zo wordt bijna alle energie omgezet naar warmte.
  • Eenvoudig en gemakkelijk. Pelletkachels zijn enorm gemakkelijk en eenvoudig in gebruik. Ze werken volautomatisch en zijn simpel te bedienen.
  • Subsidie. Op elke pelletkachel geeft de overheid een subsidie. Het bedrag dat je ontvangt aan subsidie varieert tussen 500 tot 1400 euro.
  • Milieuvriendelijk. Een pelletkachel zorgt voor een schone verbranding, wat ervoor zorgt dat je milieuvriendelijk stookt.
  • Voordelig. Houtpellets, de brandstof voor een pelletkachel, is relatief voordelig aan te schaffen. Je stookt met een pelletkachel dus voordeliger dan bijvoorbeeld een houtkachel.

Nadelen van een pelletkachel

Net als iedere kachel heeft ook een pelletkachel zo zijn nadelen. Ook deze hebben wij voor je verzameld. Lees hieronder.

  • Onderhoud. Het is belangrijk om een pelletkachel regelmatig te onderhouden.
  • Bijvullen. pelletkachels moeten handmatig aangevuld worden met brandstof. Natuurlijk hebben veel kachels dit, maar toch moeten we het noemen als nadeel.

Investeringskosten. Over het algemeen vragen pelletkachels om een vrij hoge grote investering.