Snel je huis verkopen? Zo doe je dat!

Wil je snel je huis verkopen? Een verkoop van een huis op de reguliere markt bestaat uit verschillende fases. Het proces begint natuurlijk altijd met het bepalen van een verkoopdatum. Wanneer wil je het huis exact te koop aanbieden? Ben je zelf van plan te verhuizen naar een nieuwe woning? Denk dan goed na over het verkoopmoment. Dubbele lasten wil je natuurlijk voorkomen. Als het verkoopmoment is bepaald, kun je de markt ook goed gaan verkennen. Vergelijk je huis met andere, soortgelijke huizen. Het wordt dan iets makkelijker om een marktconforme prijs te bepalen. Eventueel kun je ook gebruik maken van een taxateur. Een taxateur is namelijk een onafhankelijk persoon die de waarde van je huis inschat. Het taxatierapport is handig tijdens het verkoopproces. 

Hoe snel kan ik mijn huis verkopen?

De gemiddelde verkooptijd van een huis in Nederland over het eerste kwartaal van 2021 bedraagt ongeveer 30 dagen. Vrijstaande huizen staan daarentegen nét iets langer te koop: 55 dagen. Een jaar geleden bedroeg de gemiddelde verkooptijd van een woning nog 39 dagen. Dit heeft alles te maken met het gebrek aan aanbod en vooral veel vraag naar nieuwe woningen. Het kan natuurlijk zo zijn dat de exacte verkooptijd afwijkt van bovenstaande gegevens. De populariteit van een woning in een achterstandswijk is nou eenmaal minder dan van een goede gemeente. De prijsklasse, type woning en de vraagprijs spelen natuurlijk de grootste rol in de daadwerkelijke verkoop. Uiteindelijk stonden er in 2020 maar 2,3% van alle woningen langer dan een jaar te koop. 

Dit is ook bevorderlijk voor de verkoop

Naast een goede prijs en een fijne buurt zijn er nog meer factoren die de verkoop van het huis kunnen bevorderen. Zorg dat er goede foto’s van jouw woning beschikbaar zijn. Een goede foto is namelijk echt een blikvanger. De eerste indruk voor een potentiële koper is in veel van de gevallen via een foto. Een onscherpe, slordige foto schrikt af. Kies er dus voor om een foto te laten maken door een professionele fotograaf. Jouw huis wordt dan een stuk aantrekkelijker op verschillende huizensites. Daardoor zullen natuurlijk meer potentiële kopers jouw huis in de werkelijkheid willen zien.