Vloerisolatie: van boven- of onderaf?

Vloerisolatie is een essentieel onderdeel van het (ver)bouwen van je woning. Zonder isolatie voelt de vloer namelijk kil en koud aan, wat zowel jouw wooncomfort als energiekosten niet ten goede komt. Vloerisolatie is dus belangrijk, maar ook een flinke klus. Je kunt jouw vloer namelijk op verschillende manieren en met allerlei materialen isoleren. Allereerst dien je in elk geval te kiezen of je jouw vloer vanaf de boven- of onderkant gaat isoleren. In deze blog lees je daarom wat het verschil daartussen is én hoe je beide manieren van vloerisolatie aanpakt!

Vloerisolatie van onderaf via de kruipruimte

Heb jij een kruipruimte onder je woning? Dan is het belangrijk dat je deze goed isoleert. Kou en vocht trekken vanuit de kruipruimte namelijk gemakkelijk naar boven, recht je woning in. Je kunt een kruipruimte op diverse manieren isoleren. Als de ruimte groot genoeg is om in te werken, kun je bijvoorbeeld isolatiemateriaal tegen het plafond van de kruipruimte bevestigen. In dat geval isoleer je dus eigenlijk de onderkant van je vloer, want daar zit het plafond van de kruipruimte tegenaan. Als je een redelijke grote kruipruimte hebt, kun je dus het beste het plafond van die ruimte en dus de vloer vanaf de onderkant isoleren.

Vloerisolatie van bovenaf

Wanneer je geen kruipruimte hebt of als deze niet groot genoeg is om in te werken, dien je jouw vloer van bovenaf te isoleren. Hoe je dat het beste kunt doen, is afhankelijk van wat voor soort (onder)vloer je hebt: een beton- of houtenvloer. Een houtenvloer isoleer je namelijk door materiaal tussen de houten balken van de vloer te klemmen. In dat geval kies je voor een ademend isolatiemateriaal, zoals glas- of steenwol, zodat je de kans op vochtproblemen verkleint. 

Wanneer je een betonvloer niet van onderaf kunt isoleren, heb je twee andere opties. Je kunt ten eerste het isolatiemateriaal bovenop het beton plaatsen en daar de afwerkvloer op leggen. Moet de betonvloer echter nog gestort worden? Dan kun je beter kiezen voor een betonvloer op zand. In dat geval wordt nog voor het beton een laag isolatiemateriaal aangebracht, wat zorgt voor optimaal rendement. In beide gevallen kies je in elk geval voor een materiaal met hoge drukvastheid, zoals PIR of XPS.