Wat is de aansprakelijkheidsverzekering?

We hoeven je wellicht niet te vertellen dat een ongeluk vaak in een klein hoekje schuilt. Elke dag opnieuw kunnen we als mensen geconfronteerd worden met financiële schade die afkomstig is uit zeer onverwachte hoek. Het is ook best mogelijk dat je wordt beschuldigd van bepaalde schade zonder dat je daar eigenlijk ook maar iets mee te maken hebt. Het valt echter in de praktijk doorgaans niet of in ieder geval zeer moeilijk aan te tonen dat jouw aansprakelijkheid niet van toepassing is. Omdat bepaalde schadegevallen enorme kosten met zich mee kunnen brengen is het zo dat je, je hier als mens graag tegen zal willen wapenen. Hoe doe je dat nu echter precies? Met de aansprakelijkheidsverzekering uiteraard!

               Wat dekt de aansprakelijkheidsverzekering precies?

De aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die verschillende vormen van schade vergoedt. In eerste instantie zorgt ze bijvoorbeeld voor het vergoeden van schade aan de spullen van iemand anders. Heeft er iemand verwondingen opgelopen en ben jij of één van je gezinsleden daarvoor aansprakelijk? Ook dan zal je uitsluitend kunnen concluderen dat de aansprakelijkheidsverzekering daarin zal tussenkomen. Dit lijkt misschien in eerste instantie niet zo indrukwekkend, maar alles bij elkaar gezien zal je kunnen concluderen dat het aanbod met dekkingen van de aansprakelijkheidsverzekering ongelofelijk interessant is.

               Is het afsluiten van de aansprakelijkheidsverzekering wettelijk verplicht?

Het karakter van de aansprakelijkheidsverzekering zorgt ervoor dat er door bijzonder veel mensen de vraag wordt gesteld op het afsluiten van zo’n verzekering wettelijk verplicht is of niet. Dat is niet het geval. Wel is het zo dat het afsluiten van deze verzekering sterk wordt aangeraden. Niet alleen materiële schade, maar vooral letsels die ontstaan aan derden door jouw toedoen of deze van je gezinsleden kan immers in de praktijk ongelofelijke kosten met zich meebrengen. Wanneer je daar dan niet bent voor gedekt zal je deze kosten zelf moeten ophoesten. Laat je financiële situatie dat niet toe? Dan spreekt het voor zich dat dit zeer langdurige en ingrijpende gevolgen kan hebben voor jouw levensstandaard.

                  Wel verplichte aansprakelijkheidsverzekeringen

De echte aansprakelijkheidsverzekering dient niet wettelijk verplicht te worden afgesloten. Er zijn echter ook uitzonderingen. Er bestaan immers varianten van de aansprakelijkheidsverzekering, zoals bijvoorbeeld de WA-verzekering die wel verplicht dient te worden afgesloten. In Nederland geldt bijvoorbeeld dat elke bestuurder van een gemotoriseerd voertuig zo’n verzekering moet aanvragen. Indien men tijdens bijvoorbeeld een controle vaststelt dat je niet in het bezit bent van zo’n verzekering kan dat niet alleen leiden tot een hoge boete, maar zelfs tot inbeslagname van het voertuig. Dit is dan ook zeker en vast een punt waar rekening mee dient te worden gehouden.

               Vier belangrijke aandachtspunten bij het afsluiten van de aansprakelijkheidsverzekering

Ben jij ook overtuigd van het nut van de aansprakelijkheidsverzekering. Zou je ze dan ook graag willen afsluiten? Dan zijn er toch een aantal punten waar je graag rekening mee zal willen houden. Wij hebben alvast de vier belangrijkste aandachtspunten voor wat een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten betreft voor je uitgezocht en op een rijtje gezet.

                  1.) Voor welk bedrag laat je, je verzekeren?

Voor de aansprakelijkheidsverzekering geldt dat je altijd een bepaald bedrag dient aan te geven waarvoor je, je wenst te laten verzekeren. Dit zijn vaak zeer aanzienlijke bedragen. Bij de meeste verzekeraars is het zo dat er twee verschillende polissen worden aangeboden. Bij de ene polis is er sprake van een verzekerd bedrag van 1.000.000 euro terwijl er bij de andere sprake is van 2.500.000 euro. Vergis je overigens niet ,dit zijn niet de bedragen voor de globale verzekering, maar wel de bedragen waarvoor je per schadegeval bent gedekt! Het spreekt voor zich dat er sprake is van een behoorlijk prijsverschil tussen beide premies.

                  2.) Laat je, je partner en / of kind ook meeverzekeren?

Woon je niet alleen, maar heb je een gezin? Dan zal je kunnen concluderen dat je niet alleen jezelf, maar ook je partner en / of kind kan laten verzekeren door de aansprakelijkheidsverzekering. Dit kost je iets meer op vlak van verzekeringspremie, maar het zorgt er wel voor dat bijvoorbeeld ruitschade door een voetbal in de ruit van de buurman ook is gedekt. Wanneer je een gezin hebt is het in principe bij het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering heel normaal dat ook de gezinsleden worden gedekt.

                  3.) Is je huisdier ook meeverzekerd of niet?

Ook het huisdier wordt door de meeste mensen aanzien als een lid van het gezin. Toch is deze veelal niet standaard meeverzekerd. Ook voor je hond of kat geldt echter dat ze op verschillende manieren schade kan berokkenen aan derden. Wil je dat er ook in dergelijke gevallen tussenkomst wordt aangeboden door de aansprakelijkheidsverzekering? Dan spreekt het voor zich dat je ook je huisdier in de polis zal moeten laten opnemen.

                  4.) Wat met verwondingen aangebracht aan derden?

Het is altijd mogelijk dat je ongewild verwondingen aanbrengt ten opzichte van derden. In het merendeel van de gevallen is dit helemaal niet opzettelijk, maar kan dat wel leiden tot zeer hoge kosten. Nog meer dan bij materiële schade het geval is geldt voor lichamelijke letsels dat ze altijd een zeer aanzienlijk financieel risico met zich meebrengen die je als persoon graag zal willen verzekeren. Het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering zorgt ervoor dat je per schadegeval kan rekenen op een dekking variërend tot 1 miljoen euro of meer. Bovendien zijn ook de kosten voor de rechtsbijstand in het merendeel van de polissen inbegrepen. Hoe dan ook mag het duidelijk zijn, ook bij lichamelijke schade kan de beschikking hebben over een aansprakelijkheidsverzekering ongelofelijk belangrijk zijn!

               Tip! Vergelijk de verschillende aansprakelijkheidsverzekeringen!

Last but not least, wil je er zeker van zijn dat je de goedkoopste aansprakelijkheidsverzekering kan afsluiten die er op de markt is terug te vinden tegen de meest interessante voorwaarden? Zorg er dan steeds voor dat je een objectieve vergelijking gaat uitvoeren. Enkel en alleen door middel van zo’n vergelijking zal je een echt goed beeld krijgen van het aanbod dat voor handen is. Wil je dus met andere woorden met zekerheid niet teveel moeten betalen voor jouw aansprakelijkheidsverzekering? Dan is het zeker een aanrader om ervoor te kiezen om een objectieve vergelijking uit te voeren!

Aansprakelijkheidsverzekering vergelijken doe je bij Diks!