Wat kan je doen aan gevelonderhoud?

De gevel van je woning of bedrijfspand is natuurlijk een visitekaartje. De gevel is het eerste wat je ziet als je op bezoek komt, of als klanten naar je bedrijf komen. Daarom is het belangrijk dat de gevel er netjes uitziet, goed schoongehouden wordt en met de juiste middelen behandeld wordt. Gevelonderhoud komt in allerlei vormen en we gaan een paar met je doornemen, zodat je alvast een goed idee hebt van wat er mogelijk is.

Wat is gevelonderhoud eigenlijk?

Gevelonderhoud is de edele kunst van het goed schoonmaken en gaaf houden van je gevel. Je gevel staat immers altijd bloot aan allerlei elementen en het is belangrijk dat je de nodige zorg geeft, zodat die elementen geen vat krijgen op je gevel. Denk bijvoorbeeld aan het dagelijkse vuil dat door verkeer uitgestoot wordt. Deze zwarte aanslag kan gemakkelijk een vies en onverzorgd voorkomen aan je gevel geven, zodat een eerste indruk bepaald niet positief is. Door de gevel goed te verzorgen, krijgt dat vuil geen kans. Ook een goede verfbeurt kan gerekend worden onder gevelonderhoud; een nieuwe kleur doet wonderen voor de gevel en is dan ook een veelgebruikte manier om de voorkant van een gebouw een verzorgder uiterlijk te geven.

Het reinigen van de gevel

Een goed begin van elke onderhoudsbeurt, is het grondig reinigen van de gevel. Het is namelijk niet abnormaal dat vuil zich ophoopt en wie daar niet mee aan de slag gaat, zal zien dat het al snel uit de hand gaat lopen. De vieze aanslag is dan ook moeilijk te verwijderen en dus is het slim om dit tijdig te doen. Ook wanneer je last hebt van graffiti is het belangrijk om je gevel grondig schoon te maken. Dit moet met andere middelen dan wanneer je alleen bezig bent met het verwijderen van vuil, maar wie het goed aanpakt zal zien dat ook de graffiti zich prima laat verwijderen.

Het verven van de gevel

Een nieuwe kleur kan wonderen doen voor elk pand en dus wordt het vaak gedaan om de boel eens even goed op te frissen. Gevelverf komt in allerlei soorten en biedt niet alleen een fris en nieuw voorkomen, maar ook extra bescherming tegen weersinvloeden. Vorst, veel regen of juist veel zonneschijn zorgt er allemaal voor dat de kleur van een gevel na verloop van tijd kan verbleken. Geen probleem natuurlijk; een goede verfbeurt geeft de gevel direct weer een heel nieuw smoelwerk en kan weer jarenlang mee.

De gevel impregneren

De eerder genoemde weersinvloeden kunnen prima bestreden worden door de gevel te impregneren. Hiermee breng je impregneervloeistof aan, die er voor zorgt dat de gevel aper meer vocht kan opnemen. Vocht is een van de grootste veroorzakers van rot en andere vervelende tegenslagen op de gevel en door de gevel te impregneren ontdoe je jezelf van het vochtprobleem. In plaats daarvan heb je een gevel die jarenlang vooruit kan en waar je niet bang hoeft te zijn dat een eerste indruk tegenvalt.

Beige Betonnen Huis Onder Cumulus Wolk