Welke verzekeringen moet ik afsluiten bij de koop van een huis?

Wanneer je een hypotheeklening afsluit, en dus overgaat op het kopen van een huis, dan is het belangrijk om een aantal verzekeringen af te sluiten of hier op zijn minst over na te denken. In dit blogartikel zetten we een aantal verzekeringen op een rijtje die belangrijk zijn om af te sluiten bij het kopen van een huis.

Aan welke verzekeringen moet ik denken?

  • De inboedelverzekering komt bij dit onderwerp zeker ter sprake. De inboedelverzekering is heel belangrijk om schade aan spullen te kunnen dekken. Deze is niet verplicht, maar zeker wel handig. Wanneer er dan een keer ingebroken wordt, dan ben je in ieder geval verzekerd voor veel waardevolle spullen.
  • Ook de opstalverzekering is niet onbelangrijk. Sterker nog, veel hypotheekverstrekkers verplichten om deze af te sluiten bij de koop van een huis. Waarom? Hoor ik je denken. Nu, een huis dient als onderpand bij een hypotheeklening, en schade aan het huis zorgt voor een enorme keldering in de verkoopwaarde. Dus wanneer niet meer aan de lening kan worden voldaan en het huis moet door de bank opnieuw worden verkocht, dan moet de bank deze tegen een veel lagere prijs verkopen.
    Deze verzekering dekt namelijk de schade aan zaken rondom het huis zoals een schutting of de garage, maar ook schade aan het huis zelf. In veel gevallen dus verplicht, en zelfs wanneer dit niet zo is, dan is dit alsnog een handige verzekering.
  • Een woonlastenverzekering is een zeer fijne verzekering om te hebben wanneer je bijvoorbeeld arbeidsongeschikt raakt of wanneer je werkloos wordt. Deze verzekering zorgt er voor dat je vaak een gedeelte van, en soms gewoon nog de volledige aflossingen op de hypotheeklening kunt blijven betalen. Wanneer je nog voldoende geld hebt om dit soort financiële klappen zelf op te vangen dan heb je deze verzekering niet nodig. Een woonlastenverzekering vergelijken via een vergelijkingssite bespaart je zelf veel uitzoekwerk.
  • Koop je een huis samen met je man/vrouw/partner, en heb je al kinderen? Dan is het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering zeker geen slechte overweging. Ook in sommige gevallen is deze verplicht. Deze zorgt er namelijk voor dat je partner en/of kinderen niet in financiële moeilijkheden komen wanneer je komt te overlijden. Met de uitkering van deze verzekering kunnen zij nodige lasten zoals de hypotheek gewoon blijven betalen.
    Soms is deze dus verplicht vanuit de bank, want wanneer je komt te overlijden, dan moet de hypotheek nog steeds betaald kunnen worden.
  • Het is altijd fijn wanneer je een geschil hebt, een burenruzie bijvoorbeeld, en je hebt recht op juridische hulp. Dit is iets wat een rechtsbijstandverzekering garandeert. Met deze verzekering kun je in geval met een conflict de rechtsbijstandverzekering laten bemiddelen en op deze manier juridische hulp krijgen.

Wees verstandig en vergelijk!


Veel verzekeraars bieden ieder jaar weer talloze verzekeringen aan om zo veel mogelijk klanten te trekken. Echter, door slim te zijn en goed te vergelijken kun je per jaar tientallen euro’s besparen. En wanneer je hier een aantal jaar van profiteert, dan kan dit oplopen tot in de honderden euro’s!
Vergelijken is dus altijd slim, en het is zeker de moeite waard en ook verstandig om hier de nodige tijd aan te spenderen.