Met deze vijf stappen bepaal jij jouw ondervloer

Veel mensen onderschatten het belang van een goede ondervloer. Een goede ondervloer zorgt er namelijk niet alleen voor dat je fijn kunt leven in je huis, het zorgt er ook nog eens voor dat er veel problemen kunnen worden voorkomen. Gebruik de vijf onderstaande stappen om uit te vinden welke ondervloer het beste past bij jouw situatie.

1. Ga bij jezelf na of je vloerwarming of vloerkoeling hebt

Mocht je vloerverwarming of vloerkoeling hebben dan dient de ondervloer hier ook voor geschikt te zijn. Dit staat vaak gewoon aangegeven, maar is wel iets waar je op dient te letten.

2. Is de basisvloer van hout of van bijvoorbeeld beton?

Er zijn enorm veel verschillende ondervloeren en allemaal zijn geschikt voor een andere basisvloer. Als je een basisvloer van hout hebt is het verstandig na te gaan welke ondervloer hierbij past. Een basisvloer van beton functioneert goed bij vrijwel iedere ondervloer.

3. Wil ik dat mijn ondervloer een egaliserend vermogen heeft en wat moet de dikte zijn van deze ondervloer?

Wanneer je meer dan vijf millimeter oneffenheid hebt in je basisvloer dan is het verstandig als je dit opvangt met een goede ondervloer. Wanneer je basisvloer vlak is dan hoef je hier geen rekening mee te houden. Je ondervloer hoeft dan geen egaliserend vermogen te hebben. Houd rekening met de totale dikte van de vloeren samen, het is namelijk wel de bedoeling dat je deur nog normaal open kan. Mocht het toch te hoog zijn, dan kun je gemakkelijk je deuren in laten korten door een timmerman, dat is geen probleem.

4. Wil ik dat mijn ondervloer voldoende geluid dempt?

Wanneer je in een eengezinswoning woont dan ben je vrij om te bepalen of je kiest voor een ondervloer die ook geluid dempt. Het is wel enorm handig en aan te raden om te kiezen voor een ondervloer die geluid dempt. Het is namelijk wel zo fijn als je beneden geen last hebt van mensen die op de tweede verdieping of op zolder iets aan het doen zijn. Het is ook niet voor niets dat in appartementen vaak een ondergrens van tien decibel wordt gehanteerd.

5. Weet hoeveel vierkante meter aan ondervloer je nodig hebt voor jouw woning

Het is heel gemakkelijk om het aantal vierkante meters voor jouw ondervloer te bepalen. Je doet gewoon de lengte van je vloer maal de breedte. Voor de zekerheid kan je vijf procent extra nemen.