Doe het zelf: het plaatsen van een nieuwe kraan

Krijg jij een nieuwe gootsteen in je keuken? Dan komt er ongetwijfeld ook een nieuwe kraan. Voor het plaatsten van deze kraan kun je natuurlijk een beroep doen op een installatiebedrijf. Dit is echter lang niet altijd noodzakelijk. Je kunt namelijk ook prima zelf een kraan plaatsen. Heb jij dit nog nooit eerder gedaan? Lees dan snel verder! Wij leggen je hier namelijk precies uit hoe jij een nieuwe keukenkraan plaatst.

Stap 1: Watertoevoer afsluiten

Voordat je begint met het verwijderen van je oude keukenkraan moet je de watertoevoer eerst afsluiten. Kijk eerst of er een stopkraantje in je keukenkastje zit. Indien dit het geval is, draai je deze dicht. Is er geen stopkraantje aanwezig? Draai dan de hoofdtoevoer dicht. Deze zit meestal in de meterkast. Zet de kraan vervolgens open, zodat ook het laatste beetje water uit de leiding kan lopen.

Stap 2: Oude kraan verwijderen

Zit er geen water meer in de leiding? Dan kun je beginnen met het verwijderen van je oude kraan. Om de oude kraan te verwijderen, moet je eerst de watertoevoer loskoppelen. Bij een keukenkraan is er vaak een toevoer voor zowel warm als koud water aanwezig. Maak hiervoor gebruik van een waterpomptang en een bahco. Vervolgens is het zaak de oude kraan los te draaien van de gootsteen. Nu kun je deze verwijderen.

Stap 3: Zorg voor de juiste materialen

Heb jij een andere kraan gekocht? Dan kan het zijn dat er een andere aansluiting aan zit dan bij je oude kraan. Geen paniek, je hoeft niet direct weer een andere kraan te kopen. Ga naar de bouwmarkt en koop de juiste verlopen. Met deze verlopen kun jij vervolgens beginnen met het plaatsen van je nieuwe kraan.

Stap 4: Kraan plaatsen

Voordat je de kraan aan kunt sluiten, moet je deze eerst bevestigen boven je gootsteen. Sluit niet eerst de watertoevoer aan, want dan kun je de kraan niet meer door de opening krijgen. Het is dus van belang dat je eerst de kraan plaatst in de opening en vervolgens pas bezig gaat met de aansluiting.

Stap 5: Bevestig de verlopen op de aansluitingen

Wanneer je eenmaal de juiste verlopen gevonden hebt, is het zaak deze aan te sluiten. Vaak kan dit met behulp van schroefdraad. Vergeet hierbij niet om wat teflon-tape rond het schroefgedeelte te wikkelen. Doe dit een aantal keer, zodat er een goede verbinding ontstaat. Hierdoor zorg je er namelijk voor dat er straks geen lekkage ontstaat bij de koppeling. Draai het geheel goed vast, maar niet té goed. Dit kan voor beschadigingen zorgen. Vervolgens draai je de watertoevoer weer open en kun jij je nieuwe kraan gebruiken.