Dit wist je nog niet over het ontstoppen van je gootsteen

Heel wat mensen hebben weleens te maken gehad met een verstopte gootsteen. Niet zo gek ook, aangezien er heel wat etensresten en andere rommel door de afvoer spoelt. Om de gootsteen weer naar behoren te kunnen gebruiken, moet deze ontstopt worden. Het ontstoppen van een gootsteen is geen lastige opgave, al is het natuurlijk wel afhankelijk van de aard van een ontstopping. Een kleine verstopping is vaak makkelijk te verhelpen. Veel mensen kiezen er voor om eerst zelf te proberen hun gootsteen te ontstoppen, voordat ze een loodgieter inschakelen. Hiervoor gebruiken zij doorgaans een ontstopper. Dit heeft niet altijd effect. Daarom vertellen wij je in dit artikel een aantal zaken die jij nog niet wist over het ontstoppen van je gootsteen.

 

Gebruik soda, azijn en heet water

Een verstopte gootsteen is niet altijd te ontstoppen met behulp van een ontstopper. Sommige mensen kiezen er daarom voor om het met ontstoppingsmiddel te proberen. Dit middel is doorgaans behoorlijk agressief en vaak ook slecht voor het milieu. Wist jij dat je vaak ook succes hebt met soda, azijn en heet water? Waarschijnlijk niet! Gooi eerst een kopje soda in de afvoer van je gootsteen. Vervolgens giet je hier een scheut azijn achteraan. Deze twee middelen zorgen voor een reactie in je afvoer. Spoel de soda en het azijn vervolgens weg met heet water. Grote kans dat de verstopping verdwenen is. Is dit niet het geval? Voer het dan nog een aantal keer uit. Deze methode is een stuk milieuvriendelijker en goedkoper dan het gebruik van ontstoppingsmiddel.

Vuil uit sifon verwijderen

De afvoer van een gootsteen raakt verstopt door ophoping van rommel in de afvoerleiding. Deze rommel zit echter niet alleen maar in de leidingen zelf, maar kan ook in de sifon zitten. Het is daarom raadzaam om de rommel regelmatig uit de sifon te verwijderen. Dit is niet bepaald een prettig klusje, maar het is wel verstandig om dit regelmatig te doen. Hierdoor wordt de kans op een verstopping namelijk een stuk kleiner. De rommel verwijder je uit de sifon door deze los te draaien. Doe dit alleen wanneer je een emmer bij de hand hebt. Er kan namelijk behoorlijk wat rommel en water uit de sifon komen. Zorg dat alle rommel goed verwijderd is en draai de boel vervolgens weer goed vast.

Alsnog geen succes?

Het kan natuurlijk zijn dat jij bovenstaande geprobeerd hebt, maar dat dit alsnog geen succes heeft. In dat geval kun jij je gootsteen laten ontstoppen door een loodgieter. Hierdoor weet je zeker dat de verstopping op de juiste wijze verholpen wordt. Een loodgieter beschikt namelijk over de benodigde kennis en gereedschappen. Het duurt dan ook nooit lang voor je verstopte gootsteen weer ontstopt is.