Verantwoord klussen in huis, wat heb je nodig?

Steeds vaker kiezen woningbezitters ervoor om klussen in en rondom hun woning zelf uit te voeren. Niet alleen zijn er op internet steeds meer stappenplannen en instructievideo’s te vinden voor het uitvoeren van klussen in huis, ook bespaar je op deze manier veel geld. Een klusjesman is immers al snel een paar uur bezig met het uitvoeren van klusjes! Verantwoord klussen is echter lang niet voor iedere klusser vanzelfsprekend. Regelmatig komt het voor dat hobbyklussers lichamelijk letsel oplopen, doordat een ladder niet stabiel staat, doordat de elektra nog niet is afgesloten, enzovoorts. Reden genoeg om te kijken wat je nodig hebt om verantwoord te kunnen klussen! In dit artikel vertellen we je er meer over.

Volg een training voor verantwoord klussen

Een van de manieren om verantwoord te leren klussen is het volgen van een training. Er zijn verschillende aanbieders van dergelijke trainingen. Neem bijvoorbeeld een NEN 1010 training, waarin je meer leert over het werken met elektrische apparatuur en explosieve stoffen. Tijdens een meerdaagse cursus krijg je veel tips om het werken met dergelijke middelen op een verantwoorde manier te doen. Deze trainingen worden zowel voor vakmensen als voor hobbyklussers aangeboden.

Naast de NEN 1010 training zijn er verschillende andere trainingen te volgen om verantwoord te leren klussen. Op de website van aanbieders van dergelijke cursussen vind je hier meer informatie over.

Lees je vooraf goed in bij het uitvoeren van klussen

Ga je zonder cursus aan de slag met het uitvoeren van klussen in of rondom je woning? Zorg er in dat geval voor dat je je vooraf goed hebt ingelezen in de stappen die je moet volgen bij deze klussen. Zo minimaliseer je de kans op lichamelijk letsel! Kijk bijvoorbeeld naar instructievideo’s op YouTube of zoek naar stappenplannen op de website van een bouwmarkt uit de buurt.