Bespaar op energiekosten met zonnepanelen

Zonnepanelen zijn de laatste jaren erg populair geworden. In een maatschappij waar energie steeds meer kost, kunnen zonnepanelen een interessante investering zijn. Ze zijn redelijk duur in aankoop, maar op lange termijn kan je er wel winst op halen. Wanneer je erover nadenkt om zonnepanelen te plaatsen, denk je best ook na om er een thuisbatterij bij te kopen. 

Wat is een thuisbatterij?

Zonnepanelen worden geplaatst met het doel om energie op te wekken die je thuis kan gebruiken. Het voordeel van zonnepanelen is dat je geen beroep meer moet doen op een energieleverancier. Hierdoor valt deze kost weg. Een eventueel nadeel van zonnepanelen is dat de energie die wordt opgewekt nooit meteen volledig door jou gebruikt wordt. Er wordt namelijk te veel energie opgewekt, zeker op zonnige dagen. De meeste mensen zijn overdag niet thuis waardoor je de opgewekte energie niet meteen kan gebruiken. De energie die niet meteen wordt gebruikt, wordt teruggegeven aan het elektriciteitsnet. Die energie ben jij dus kwijt. Hierdoor wordt een thuisbatterij voor zonnepanelen interessant.

Een thuisbatterij zorgt ervoor dat de energie die wordt opgewekt en niet meteen wordt gebruikt, lokaal wordt opgeslagen. Op momenten waarop de zon niet voldoende schijnt en er dus niet genoeg energie wordt opgewekt, kan je beroep doen op de thuisbatterij om daar energie van te gebruiken. Hierdoor verlies je geen energie die wordt opgewekt dankzij jouw zonnepanelen.

 

Wat kost een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is interessant wanneer jij en je gezin voornamelijk in de avond energie verbruiken. De prijs van een thuisbatterij wordt bepaald door de hoeveelheid energie die je gemiddeld verbruikt en hoeveel energie je zonnepanelen per jaar ongeveer opwekken. 

Afhankelijk van het aantal kilowatt dat je batterij moet hebben, ben je gemiddeld tussen de 4000 en 5000 euro kwijt. Dat is natuurlijk een grote investering bovenop je zonnepanelen. Daarom heeft de Vlaamse Overheid beslist om een premie in het leven te roepen wanneer je een thuisbatterij aankoopt. Deze premie loopt tot 2024.

Wel zijn er een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen. Zo moet de aanvraag maximum zes maanden na de laatste factuur gebeuren. Je moet daarnaast ook alle facturen bezorgen zodat er een juiste schatting kan gemaakt worden van de kostprijs en de eventuele premie. Je kan ook enkel beroep doen op een premie wanneer het gaat om een batterij voor een gezin, niet voor een organisatie of een bedrijf. Op de website van de Vlaamse Regering vind je heel wat informatie over de voorwaarden waaraan je moet voldoen. Daarnaast vind je er ook de premies terug per jaar en per capaciteit van de batterij. 

Het is een grote investering, informeer je dus goed voor je overgaat tot een aankoop.