Isolatie mogelijkheden voor een oudere woning

Een vochtige kruipruimte is niet fijn. Vaak wordt het pas opgemerkt als er serieuze problemen optreden. Deze problemen kunnen niet fijn zijn en soms lastig op te lossen zijn als ze al vergevorderd zijn. Het doel van een kruipruimte is dat de leidingen onder het huis bereikbaar blijven. Maar het is verstandig dat de kruipruimte geïsoleerd is. Dit brengt veel voordelen en zorgt dat het huis een beschadigingen krijgt. In nieuwe huizen wordt een isolatie van de kruipruimte vaak bij de bouw al toegepast. Maar bij oudere huizen is dit niet gedaan. En moet eigenlijk een isolatie plaatsvinden, omdat oudere huizen ook sneller beschadigen.

 

Problemen

De problemen die kunnen optreden als de kruipruimte niet is geïsoleerd verschillen per huis en de structuur ervan. Bij een houten vloer is sneller te voelen dat de vloer koud is dan bij een huis waar vloerbedekking is aangelegd. Ook kan er vochtigheid of condensatie ontstaan. Hierdoor wordt de vloer juist warmer en wordt de kruipruimte nog vochtiger. Als er echt heel lang niks aan de kruipruimte wordt gedaan en de leidingen zijn ook verouderd kunnen er ook lekkages ontstaan in de leidingen. Om deze redenen en gevolgen is het verstandig om de kruipruimte isolatie toe te passen.

 

Mogelijkheden kruipruimte isoleren

Er zijn verschillende mogelijkheden om de kruipruimte te isoleren. Dit kan met verschillend materiaal. Zo is het mogelijk om de kruipruimte te isoleren met EPS-korrels, schelpen, isolatiematrassen.

Bij EPS-korrels of EPS-parels wordt er met een grote buis grote buis witte korrels in de kruipruimte gespoten. Deze korrels zijn elastisch en nemen vocht op. Hierdoor verdwijnt al het vocht in de kruipruimte. Ook is het heel makkelijk om de EPS-korrels weer te verwijderen.

Bij schelpen wordt er gezorgd dat er stilstaande lucht ontstaat. Alles wordt schoner en zuiverder. Ze zijn milieuvriendelijk en de schelpen laten geen lucht door. Zelfs niet als ze in het water liggen.

Door deze mogelijkheden daalt de luchtvochtigheid en wordt het comfort in het huis vergroot. Als de kruipruimte is gevuld met isolatie is ventilatie niet meer nodig.

 

Voordelen isoleren kruipruimte

Er hangen veel voordelen aan de isolatie van de kruipruimte. Het grootste voordeel is natuurlijk dat de luchtvochtigheid daal. Ook is er minder vocht aanwezig en zal er geen tot weinig schimmel aangetroffen worden. Dit is vooral in de oudere huizen zo. Hier is het hout ouder en gaat het sneller schimmelen. Met een geïsoleerde kruipruimte wordt dit voorkomen. Een ander bijkomend voordeel is dat een geïsoleerde kruipruimte geluidafstotend is. Het weert geluid waardoor het een stuk rustiger klinkt.