Andere vloer met houtlook? Zo kies je de juiste voor jou en je woning!

Vloeren met een houtlook zijn razend populair. We formuleren het op deze manier, omdat veel vloeren die op hout lijken niet echt 100% van hout zijn. Hieronder maken we het onderscheid tussen écht hout, laminaat en PVC. Het voordeel van alle drie deze soorten is dat ze veel sfeer in huis brengen. Dit kan wel afhankelijk zijn van de kwaliteit van het materiaal en de plaatsing. Hout, laminaat en PVC kunnen tevens in visgraatpatroon worden gelegd. Om de keuze voor in jouw huis te vergemakkelijken zetten we in dit artikel de voor- en nadelen op een rijtje met behulp van Martijn de Wit Vloeren

Echte houten vloeren

Voordelen

Het voordeel van een echte houten vloer is dat je de uitstraling niet echter kunt krijgen. 

Nadelen

Houten vloeren hebben een keer in de zoveel tijd aar onderhoud nodig, zoals oliën of schuren en lakken. Sommige ondergronden of ruimtes zijn niet geschikt voor een houten vloer. De badkamer of de wasruimte zijn hier voorbeelden van, omdat ze vochtig zijn. Een houten vloer kan daardoor bobbelig worden. Ook temperatuurverschillen, bijvoorbeeld door vloerverwarming kan leiden tot uitzetten en inkrimpen, waardoor de vloer omhoog komt door krapte of juist kieren krijgt. Het is daarom niet aan te raden – eigenlijk onmogelijk – om een houten vloer op vloerverwarming te leggen. 

PVC-vloeren

Voordelen

Het voordeel van PVC daarentegen is dat het wel op vloerverwarming kan worden gelegd. Daarnaast hoef je met dit type vloer weinig onderhoud te plegen, maar wel af en toe de stofzuiger en dweil erover heen halen. Tegenwoordig ziet PVC er bijna echt uit. Op deze pagina vind je meer informatie over de PVC-vloer. 

Nadelen

Qua levensduur en onderhoud is de PVC-vloer dus redelijk duurzaam, maar het nadeel is dat PVC plastic afval levert aan het einde van de levensduur. Gelukkig wordt dit steeds vaker gerecycled en laat het tijdens gebruik geen schadelijke stoffen los.

Laminaatvloeren

Voordelen

Hét voordeel van laminaat is de prijs. Daarvoor krijg je ook nog eens een vloer terug die net echt lijkt op hout en die gemakkelijk te leggen is. Bij sommige soorten laminaat is het zelfs mogelijk om de vloer eruit te halen, mee te verhuizen en opnieuw te leggen in je nieuwe woning. Daarnaast gaat vloerverwarming samen met dit soort vloer. 

Nadelen

Een laminaatvloer gaat over het algemeen iets minder lang mee dan een van hout of PVC. Tevens mag het niet nat of vochtig worden. Qua geluidsdemping is dit ook de minst voordelige keuze van de drie.