De beste afmetingen voor je douchewand

Met behulp van een douchewand kun je in een bestaande badkamer een inloopdouche creëren. De afgelopen jaren is de populariteit rondom zo’n inloopdouche behoorlijk toegenomen. Een inloopdouche sluit namelijk de douchegelegenheid in je badkamer af van de rest van de ruimte. En wanneer je zo’n inloopdouche creëert met behulp van een douchewand ontstaat er meteen een ruimtelijk effect. Douchewanden zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Ook heb je verschillende keuzemogelijkheden met betrekking tot het glas van de wand. Maar wat zijn nu de beste afmetingen voor jou?

De ideale hoogte

De hoogte van een douchewand is niet onbelangrijk. Je wilt immers niet dat je staat te douchen terwijl het water nog rond spettert in de rest van de badkamer. Zo’n wand is namelijk vooral bedoeld op rond spetterend water tegen te gaan. Douchewanden zijn onder andere verkrijgbaar met een hoogte van 1,95 meter tot een hoogte van zo’n 2,10 meter. Welke hoogte voor jou het beste is, is afhankelijk van een aantal factoren. In de eerste plaats is het belangrijk om te bepalen waard de wand geplaatst moet worden. Wanneer je bijvoorbeeld een schuine wand hebt in je badkamer, past een wand met een hoogte van 2,10 meter mogelijk niet. Ben je zelf ontzettend lang en heb je voldoende ruimte in je badkamer? Dan kan een wand met een hoogte van 2,10 meter juist wel een slimme keuze zijn. Je doucht namelijk niet op je hurken waardoor het belangrijk is dat de wand minstens net zo hoog is als jijzelf. 

De ideale breedte van de douchewand

Ook de breedte van een douchewand is niet geheel onbelangrijk. Heb je een kleine badkamer? Dan is het slim om te kiezen voor een smalle wand. Heb je meer dan voldoende ruimte in je badkamer? Dan is het beter om te kiezen voor een bredere wand. Een wand voor in de badkamer is verkrijgbaar met een breedtemaat van 90 centimeter, maar ook met een breedtemaat van 140 centimeter. Welke breedte voor jou het ideaalst is, is dus onder andere afhankelijk van de grootte van je badkamer. Ook is het raadzaam om te kijken naar hoe de douche gebruikt wordt. Heb je kleine kinderen in huis en spelen zijn vaak in een losstaand badje in de doucheruimte? Dan is het slim om indien mogelijk voor een brede douchewand te kiezen. Zo creëer je niet alleen een echte inloopdouche in je badkamer, maar kunnen je kinderen tevens veilig spelen met water zonder dat heel de badkamer kletsnat is.

De dikte van het glas

Naast de breedte en de hoogte van een douchewand, kun je vaak ook nog kiezen uit de dikte van het glas in de wand. Je kunt vaak kiezen uit een glasdikte van 6, 8 of 10 millimeter. De dikte van het glas bepaald de kwaliteit en de veiligheid van de wand. Een wand met een glasdikte van 6 millimeter is zeker wel stevig, maar wanneer je wil dat de wand tegen een stootje kan, kun je beter kiezen voor een glasdikte van 10 millimeter. Sanitairspecialisten raden vaak aan om een douchewand aan te schaffen met een minimale glasdikte van 8 millimeter. De ideale afmetingen van je douchescherm zijn dus afhankelijk van verschillende factoren