Een verhuizing zonder haken en ogen, 5 tips

Voor een stressvrije verhuizing huur je natuurlijk een verhuisbedrijf in. Om ervoor te zorgen dat de verhuizing geen gedoe wordt, zijn er een paar dingen die je in gedachten moet houden als je een verhuisbedrijf in de arm neemt. Denk aan een verhuisbedrijf op locatie. Woon je in Assen? Kies voor een verhuisbedrijf in Assen.

De belangrijkste zaken in een notendop

  • Het inschakelen van een professioneel verhuisbedrijf bespaart je tijd en veel stress. Verhuisbedrijven kunnen de hele verhuizing voor je verzorgen – van het inpakken van dozen tot de montage.
  • Verhuisbedrijven berekenen hun prijzen naar gelang van de inspanning en de uren of zij bieden een vaste prijs voor de gehele verhuizing.

Als je van plan bent te verhuizen, lokken sommige verhuisbedrijven je met lage vaste en uurprijzen: Dragen, vervoeren en monteren – alles inbegrepen. De werkelijkheid ziet er vaak anders uit. Sommige verhuisbedrijven presenteren bijvoorbeeld de rekening voordat je dozen en meubels weer zijn verhuisd, of de verhuiskosten zijn vaak hoger dan van tevoren ingeschat.

Met de volgende 5 tips kun je voorkomen dat je het slachtoffer wordt van oplichterij door malafide verhuisbedrijven.

1. Vergelijkende offertes

Een goede planning is het halve werk. Vraag daarom ruim voor de verhuizing offertes aan bij verschillende verhuisbedrijven. Als het nieuwe pand in een andere stad ligt, kan het de moeite waard zijn om lokale verhuizers in de prijsvergelijking op te nemen.

2. Controleer alle diensten

Voordat verhuisbedrijven een offerte uitbrengen, zullen lokale verhuizers wat onderzoek doen naar de grootte van het pand, de locatie en wat je wilt verhuizen. Zo kunnen verhuizers inschatten hoeveel volume er van de ene naar de andere locatie moet worden verhuisd. Het is raadzaam alle deelprestaties van de verhuizing tijdens overlegvergaderingen door te nemen en schriftelijk vast te leggen.

3. Verschillende factureringsmethoden

Verhuisbedrijven berekenen ofwel naar tijd en moeite, of ze bieden een vaste prijs voor de hele verhuizing. Voor beide soorten berekeningen geldt: zorg ervoor dat alle overeengekomen diensten van de verhuizer altijd in de schriftelijke prijsopgave zijn opgenomen. Van het plaatsen van de externe lift, tot het verpakkingsmateriaal en de montagewerkzaamheden. Naast alle afzonderlijke diensten moet de offerte ook de BTW omvatten.

4. Facturering volgens tijd en inspanning

Indien het werk van het verhuisbedrijf per uur wordt aangerekend, is niet alleen de uurprijs van belang. Ook is het voor de kosten van doorslaggevend belang of de aan de afzonderlijke diensten te besteden uren, bijvoorbeeld het aantal inpakkers, juist zijn geraamd. Als de geraamde termijn wordt overschreden, bestaat het risico van extra kosten. Extra kosten van 15 à 20 procent ten opzichte van de kostenraming zijn echter nog aanvaardbaar.

5. Een vaste prijs overeenkomen

In de meeste gevallen is het aan te bevelen een vaste prijs overeen te komen. Op die manier kun je de prijzen precies van tevoren vergelijken en de daaruit voortvloeiende kosten van tevoren plannen. In deze gevallen bieden de verhuisbedrijven je een bindende prijs voor de gehele verhuisdienst. Als het verhuisbedrijf verkeerd rekent, bijvoorbeeld door het aantal werkuren te laag in te stellen, zijn de extra kosten voor rekening van het verhuisbedrijf. Schat hij echter te veel uren in, dan is dit voor rekening van de klant. De omvang van de diensten voor een vaste prijs moet derhalve vooraf zo nauwkeurig mogelijk worden bepaald en alle details moeten in het contract worden vastgelegd.