Nieuwe tuin of tuinrenovatie? Wat is wanneer de beste keuze?

Is je tuin niet meer naar je zin en wil je hem veranderen, maar twijfel je nog of je een gehele nieuwe tuin wilt aanleggen of dat je voor tuinrenovatie wilt gaan? Lees dan zeker even dit blog. We vertellen je namelijk wat wanneer de beste keus is.

De aanleg van een nieuwe tuin

De aanleg van een nieuwe tuin is aan te raden als het grootste gedeelte van je huidige tuin niet meer naar je zin is. De aanleg van een nieuwe tuin biedt in dat geval een aantal voordelen ten opzichte van tuinrenovatie:

  • Je kunt de gewenste tuinstijl goed uitwerken doordat je de tuin in zijn geheel opnieuw kunt opbouwen.
  • Het is mogelijk om moderne technieken toe te passen als je een nieuwe tuin laat aanleggen. Denk bijvoorbeeld aan het aanleggen van drainagesystemen en een ondergrondse wateropvang. Natuurlijk is dat ook mogelijk bij een tuinrenovatie, maar er zijn meer mogelijkheden als de gehele oppervlakte van de tuin beschikbaar is.

Tuinrenovatie

Tuinrenovatie is een goede keus als een gedeelte van de tuin niet meer naar je zin is. Door de zaken aan te pakken die niet meer naar je zin zijn zorg je ervoor dat het tuinplezier weer toeneemt en je waarschijnlijk meer tijd in de buitenlucht gaat doorbrengen.

Het laten renoveren van je tuin biedt de volgende voordelen:

  • Met een beperkte investering is de tuin weer naar je zin.
  • Bij tuinrenovatie kun je ervoor kiezen om ook gelijk tuinproblemen op te laten lossen. Denk bijvoorbeeld aan stukken grond waar regenwater niet goed in wegzakt.
  • Tegenwoordig is het mogelijk om via hoveniers je tuin te renoveren met gebruikte tuinmaterialen. Hierdoor kun je flink op de materiaalkosten besparen en draag je bij aan een circulaire maatschappij. Tuinen die hoofdzakelijk zijn opgebouwd met gebruikte tuinmaterialen noemen we ook wel circulaire tuinen.

Tips voor het verfraaien van je tuin

Even los van of je voor tuinrenovatie kiest of dat je besluit om een hele nieuwe tuin aan te leggen, hebben we nog een aantal tips voor je als je je tuin gaat verfraaien:

  • Denk na over voldoende schaduwplekken waar je tijdens de steeds warmere zomers verkoeling kunt opzoeken.
  • Vergeet niet om voldoende ruimte over te houden om een terras te creëren waar je in de zomermaanden lekker kunt zitten om te eten.
  • Zorg voor een goede mix van langzaam groeiende en snelgroeiende beplanting. Op die manier voorkom je dat je straks iedere week in je tuin staat te snoeien.
  • Houd rekening met de verschillende seizoenen en zorg ervoor dat er een aantal planten in de tuin winterhard zijn. Doe je dat niet, dan ziet je tuin er in de wintermaanden waarschijnlijk uitgestorven uit. Dat is natuurlijk geen leuke aanblik.