Plinten, wat gaat u er mee doen?

Het verbouwen en bouwen van uw huis gaat vaak gepaard met talloze keuze mogelijkheden en opties. Om deze keuze iets te vergemakkelijken neem ik u mee door het keuzeproces van de plinten. De plinten in uw huis hebben namelijk directe invloed op de uitstraling die u wilt accentueren. Hierbij kunt u voor diverse plintsoorten, plintmaten, en plintmaterialen kiezen die afzonderlijk en gecombineerd elk een unieke uitstraling hebben.

Plintsoort

Als gekeken wordt naar de plintkeuze, is de HAM vraag: Wat voor soort interieurstijl heb ik eigenlijk/ Wat voor soort interieurstijl wil ik.  Hieronder vindt u een galerij van diverse soorten plinten die u in het huis kan hebben.

Van links naar rechts: waalplint, gladde plint, kraalplint, luxe plint, monumentenplint en sierplint.

Modern interieur: Een modern interieur wordt gekenmerkt door een strakke vormgeving en weinig contouren. De keuze gaat hierbij ook veelal uit naar de gladde plint of de moderne plint, waarmee u dit soort strakke lijnen nog meer accentueert.

Landelijk interieur: Een landelijk interieur wordt ook wel de rurale interieurstijl genoemd en wordt veelal gekenmerkt door elementen die een bepaalde vorm van ruimte en elegantie uitstralen. Als gekeken wordt naar plintkeuze zien we hierbij vaak luxe plinten, kraalplinten en monumenten plinten in terug. Dit zijn plinten die zich uitstekend thuis voelen als sfeerelement in dit soort interieurstijlen.

Industrieel interieur: Wanneer men denkt aan een industrieel interieur worden vaak elementen genoemd als grijze tinten gecombineerd met ruige en kille elementen. Dit betekent dan weer niet dat deze interieurstijl geen warmte met zich mee kan brengen. Met stijlelementen als de monumentenplint, de luxe plint en de waalplint kun je zeer leuke dingen doen met deze interieurstijl.

Materiaalkeuze

Nadat u een soort plint heeft gekozen, is het keuzeproces nog niet voorbij. Het is namelijk ook zeer belangrijk om het juiste materiaal te kiezen en hierbij ook de juiste afmetingen. Hoge plinten hebben namelijk een andere uitstraling dan smalle plinten. Hoge plinten zijn veel prominenter aanwezig en zien we dan ook vooral terug in woningen met hoge plafonds.

Als gekeken wordt naar materiaal dan gaat mijn persoonlijke keuze altijd uit naar MDF of grenen plinten. Dit zijn beide houten plinten die een robuust en authentiek uitstraling hebben. Wilt u meer weten over de verschillende soorten plinten en de materiaalkeuze? U kunt hier meer lezen over bijvoorbeeld houten plinten en de effecten van dit materiaal in uw woning.