Wat is de werking van het juiste hang- en sluitwerk?

Ieder huis heeft hang- en sluitwerk. Het is belangrijk dat je het juiste hang- en sluitwerk gebruikt. Je moet er toch niet aan denken dat als je thuiskomt en ziet dat er is ingebroken. De methodes die door inbrekers worden gebruikt om binnen te komen, is in de loop van de jaren niet veel veranderd. De gemakkelijkste manier om binnen te komen is via een deur of raam die niet goed afgesloten is. Ook gebruiker inbrekers vaak een schroevendraaier of koevoet om snel naar binnen te komen. In enkele gevallen worden er gaatjes in het kozijn geboord om op die manier door het raam naar binnen te kunnen. Een bekende manier van inbreken is door het gebruik van de Bulgaarse methode. Hierbij zal de inbreker het cilinderslot afbreken. Nu kun je niet altijd voorkomen dat er wordt ingebroken. Er zijn zeer brutale inbrekers die een ruit ingooien om naar binnen te kunnen. Ze nemen dan snel wat ze willen hebben en zijn zo weer verdwenen. Je hebt er alleen maar ellende en schade van. Ben je niet goed verzekerd dan loop je ook nog het risico dat een verzekeringsmaatschappij de schade niet zal uitkeren. Lees daarom bij het afsluiten van een opstalverzekering alles goed door. Kijk ook na waar je aan moet voldoen om inbraakschade vergoed te krijgen.

Het beveiligen van je woning
Hang- en sluitwerk staat op de eerste plaats wanneer je je huis goed wil beveiligen. Het hang en sluitwerk bij deuren kun je onderverdelen in deursloten en deurbeslag. Deze producten dienen om een deur soepel te laten draaien en veilig af te sluiten. Het goedgekeurde hang- en sluitwerk voor de deuren bestaat uit een SKG gekeurde Meerpuntssluiting of veiligheidsslot, die voorzien is van een Veiligheidsbeslag met kerntrekbeveiliging en een goede Profielcilinder. Wanneer de deuren naar buiten draaien moeten ze voorzien zijn van SKG gekeurde scharnieren. Een slot met een kerntrekbeveiliging is opgebouwd uit een binnen- en buitenschild. Hierbij is de cilinder helemaal met metaal omsloten. Een inbreker zal de cilinder niet kunnen vastklemmen met een tang. Het buitenschild wordt vanaf de binnenzijde vastgeschroefd. Aan de buitenzijde zitten geen schroefverbindingen.

Het hang en sluitwerk bij ramen
Ook bij ramen moet gezorgd worden voor goede scharnieren. De scharnieren moeten SKG gekeurd zijn wanneer het raam naar buiten draait. Ook het sluitwerk op of in het raam moet SKG gekeurd zijn.

Veilig hang- en sluitwerk
Wil je er zeker van zijn dat je huis goed is beveiligd dan kun je Hang- en Sluitwerk gebruiken dat aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen voldoet.

Bron: Schilder in Utrecht