Japanse hulst vs buxus

Zoals bekend zorgt de buxusmot ervoor dat steeds meer buxussen kale plekken vertonen. De Japanse hulst vertoont veel gelijkenissen met een buxus plant. Het is ook winterhard en heeft een mooie, groene kleur. Net als de buxus is de Japanse hulst geschikt voor iedere snoeivorm en vraagt het weinig onderhoud en verzorging. Toch zijn er wel degelijk verschillen tussen de buxus en de vervanger ervan. Waar de buxus erg vatbaar is voor diverse ziektes en veel hinder ondervindt voor de beruchte buxusmot is de Japanse hulst hier ongevoelig voor. Dat is de reden waarom de Ilex crenata gezien wordt als een goede vervanger van de buxus. Op steeds meer plaatsen zijn ze dan ook terug te vinden. Als haagjes in tuinen, in potten op een terras, in de groenvoorziening bij bedrijven en publieke gebouwen of in een sierlijke vorm gesnoeid bij entreedeuren. Geen wonder want de Japanse hulst haagplant van Japansehulst.nl mag gezien worden.

Wanneer de Japanse hulst planten

Op de vraag wat de beste tijd van het jaar is om de Japanse hulst, ook wel Ilex crenata genoemd, te planten is het antwoord dat dit gedurende het hele jaar kan, behalve wanneer het vriest. Toch geldt over het algemeen het advies om het aanplanten van de Japanse hulst in het najaar te doen. Zo krijgt het gedurende de winterperiode voldoende rust waarna het vanaf het voorjaar naar hartenlust kan groeien en bloeien. Ja, ook bloeien. In het voorjaar verschijnen er kleine, witte bloemetjes aan de Japanse hulst. Naderhand komen er zwarte besjes aan die overigens licht giftig zijn.

Snoeien van de Japanse hulst

Om de volle groei en fraaie vertakking te stimuleren is het belangrijk dat de Japanse hulst gesnoeid wordt. Dit het liefst twee maal per jaar: in het voorjaar en aan het eind van de zomer. Pas tijdens het snoeien wel op dat het blad niet verbrandt door de warme zonnestralen. Kies het liefst een bewolkte dag hiervoor uit. Om de Japanse hulst in haagvorm gelijkmatig te snoeien kan er voor het gemak een lijntje gespannen worden. Zo weet u zeker dat er een mooi en recht geheel ontstaat. De Japanse hulst is verder gemakkelijk in het onderhoud en vindt het prettig op alle standplaatsen. Volle zon, schaduw of van beide wat: de Japanse hulst vindt het allemaal prima.