Wat is een hybride warmtepomp?

Antwoord: Een hybride (dual fuel) warmtepompsysteem is de combinatie van duurzame verwarming met een traditioneel systeem. Een hybride warmtepomp Diessen schakelt tussen energiebronnen, afhankelijk van welke op een bepaald moment het meest efficiënt is.

Hernieuwbare verwarming

Kiezen voor het installeren van een hernieuwbaar verwarmingssysteem voor jouw woon- of bedrijfspand biedt tal van voordelen. De voordelen kunnen variëren van financiële besparingen op de lange termijn tot een schonere energiebalans voor de toekomstige opwekking. Op grotere schaal is de belangrijkste motivatie om over te schakelen op duurzame warmte het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Duurzame energievoorziening zal de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen voor het verwarmen van huizen en commerciële gebouwen aanzienlijk verminderen. Door te kiezen voor lucht- of grondverwarming, kun je genieten van comfort en gemak, zonder de bronnen van de aarde uit te putten. Fossiele brandstoffen raken in de loop van de tijd uitgeput en dragen bij tot hoge koolstofemissies. Bovendien zal de prijs van fossiele brandstoffen in verschillende perioden stijgen, en deze schommelingen kosten vastgoedeigenaren elk jaar een aanzienlijk bedrag. Door over te stappen op hernieuwbare energiebronnen, voorkom je deze pijn.

Warmtepompopties

Er zijn twee hoofdtypen hernieuwbare verwarmingsbronnen die momenteel in het VK worden gebruikt:

Aardwarmtepompen (GSHP’s) en Lucht-bronwarmtepompen (ASHP’s).
Zoals de naam al aangeeft, genereren GSHP’s warmte uit de grond. De warmte kan worden onttrokken aan een oppervlakte bodem, rots of rivierbedding. Gespecialiseerd gereedschap wordt gebruikt om een diep boorgat of ondieperere greppels te boren waarin de binnenste van het systeem ligt. Hierdoor kan het systeem warmte uit de grond opnemen. Van daaruit wordt het overgebracht naar een warmtewisselaar en naar het pand. GSHP’s vereisen weinig onderhoud en de installatie is relatief eenvoudig. Warmtepompsystemen kunnen ook warmte onttrekken aan de buitenlucht, die binnenshuis wordt gedistribueerd naar verwarming en warm water. Dit is de functie van een lucht-bronwarmtepomp (ASHP). Deze hebben vaak de voorkeur boven GSHP’s als er weinig buitenruimte is. Voor een ASHP installatie hoef je niet te boren of te graven, maar voor een ventilatorunit heb je wel voldoende ruimte aan een buitenmuur nodig.

Overzicht

We zouden altijd voorstander zijn van het gebruik van alleen warmtepompen, vooral als je helemaal opnieuw begint met nieuwbouw of renovatie. Moderne warmtepompen zijn efficiënt en effectief. Als je echter onlangs een nieuw traditioneel systeem heeft geïnstalleerd en u wilt geld besparen op hulpprogramma’s, is een hybride systeem wellicht de juiste keuze. Hybride verwarmingssystemen winnen terrein in de industrie, en niet voor niets. Onthouden; een hybride warmtepomp is op zich geen product. Het is de combinatie van een warmtepomp met traditionele verwarming. Er komen enkele specialistische producten op de markt, maar over het algemeen omvat een hybride systeem de integratie van hernieuwbare verwarming met traditionele fossiele brandstoffen.

Bron: bouwbedrijf-zuidholland.nl