Veranda in de tuin: wat komt daar bij kijken?

Waar de tuin vroeger vooral werd gezien als een noodzakelijk kwaad, willen we er tegenwoordig alle dingen kunnen doen die we binnen ook doen. Denk aan uitgebreid koken, dineren, gezellig borrelen en heerlijk relaxen. Aangezien het weer daar niet altijd even geschikt voor is, wordt de veranda steeds populairder. Ook geïnteresseerd in een eigen veranda? We vertellen je hier waar je op moet letten.
Veranda’s zijn er in vele soorten en maten. Het is dan ook verstandig om je van te voren goed te oriënteren. Stel jezelf de vraag waarvoor je de veranda het liefst wilt gebruiken. Gebruik je de veranda alleen in het voorjaar of als winteronderkomen voor je bloemen en planten? Dan volstaat een eenvoudige constructie met enkele beglazing. Maar wil je er ook in de herfst en winter lekker in kunnen loungen? Dan dien je rekening te houden met zaken als elektrische aansluiting, verwarming, dubbele beglazing en isolatiewaarden.

Materiaal
De gebruiksfunctie heeft dus gevolgen voor de uiteindelijke keuze van je veranda. Maar ook de uitstraling van je tuin kan daarbij van invloed zijn. Heb je een rustieke, landelijke tuin met veel natuurlijke producten en accessoires, dan past een veranda van hout hier perfect bij. Ligt de focus in je tuin juist vooral op strak en modern, dan is een aluminium veranda geschikter. Kies hoe dan ook voor een veranda van duurzaam materiaal. Ga je voor een houten veranda? Kies dan voor hout dat hogedruk geïmpregneerd is. Toch liever aluminium? Ga dan voor aluminium met een poedercoating. Deze  bewuste keuzes zorgen ervoor dat je veranda mooi blijft en je er op termijn dus meer van geniet.

Vergunning
Voor het plaatsen van een veranda heb je in sommige gevallen een vergunning nodig. Of dit ook voor jou geldt, kun je het best informeren bij de gemeente, aangezien iedere woonplaats weer andere regels hanteert. Toch kun je bij de aanschaf van je veranda rekening houden met een aantal punten om te voorkomen dat je een vergunning nodig hebt:

  • De veranda staat bij een bestaande woning.
  • De veranda staat op de grond en dient niet als extra laag op een gebouw.
  • De veranda bestaat uit maximaal één laag.
  • De veranda dient ter verhoging van het wooncomfort en niet om er een bedrijf in te beginnen.
  • De nokhoogte van de veranda is maximaal drie meter.
  • De oppervlakte van de veranda is maximaal dertig vierkante meter groot.
  • Je plaatst de veranda niet bij een monument of een monumentaal pand.

Inrichting
De gewenste inrichting is afhankelijk van de gebruiksfunctie van je veranda. Wil je er het hele jaar door in kunnen genieten, dan dien je hem iets uitgebreider aan te kleden dan wanneer je hem alleen gebruikt in het voorjaar. Om van je veranda in ieder seizoen een warme plek te maken, heb je een warmtebron nodig. Terrasverwarming is enorm geschikt. Vooral de platte, subtiele heatpanelen zijn aan te raden. Deze panelen zorgen voor behaaglijke warmte, maar vallen nauwelijks op. Je bevestigt ze eenvoudig tegen de muur of onder de overkapping. Daarbij werken ze volledig elektrisch en geven ze geen rode gloed af.

Ook enkele comfortabele tuinmeubelen zijn noodzakelijk. Aangezien deze in de veranda komen te staan en dus minimaal te verduren krijgen van weersinvloeden, heb je veel meer keuzevrijheid in materiaal en design. Hierdoor wordt het makkelijker om de inrichting binnen de woning door te trekken naar buiten.