Slim verbouwen

Je gaat verbouwen en zit er aan te denken om zonnepanelen aan te schaffen en te laten installeren. Dan is het slim om vast uit te zoeken hoeveel dit je gaat kosten en minstens zo belangrijk, hoeveel het op gaat leveren! Daarnaast is het ook belangrijk om uit te rekenen hoelang het duurt voordat je de installatie heb terugverdiend. Hoe groter de installatie, hoe langer dit duurt; bekijk dus goed hoeveel je nodig hebt en of het rendabel is om een paneel meer of minder aan te schaffen. Er zijn twee manieren om te bepalen hoeveel zonnepanelen je wilt of kunt installeren.

  1. Op basis van het aantal kWh dat je op wilt wekken;
  2. Op basis van de grootte van je dak.

Op basis van het aantal kWh dat je op wilt wekken

Door zonnepanelen te installeren wek je je eigen elektriciteit op en bespaar je op je energierekening. Maar de vraag is hoeveel energie je op wil gaan wekken. Om deze vraag te kunnen beantwoorden moet je eerst weten hoeveel energie je verbruikt op jaarbasis. Stel je bent alleenstaand dan verbruik je gemiddeld op jaarbasis ongeveer 1500 kWh.

Een gemiddeld zonnepaneel levert gemiddeld zo’n 250 kWh per jaar. Dat zou dus betekenen dat je (1500/250= 6) 6 zonnepanelen nodig hebt. Zes zonnepanelen is een redelijke investering daarom kan het slim zijn om dit met een verbouwing mee te pakken. Vergeet niet dat naast de kosten van de zonnepanelen zelf je ook nog kosten kwijt bent aan de installatie van de panelen. Deze verschillen per installateur maar ook per type dak. Schuin of plat dak.

Op basis van de grootte van je dak

Bij het installeren van een zonnepanelen systeem ben je natuurlijk beperkt daar de bruikbare ruimte op je dat. Met bruikbare ruimte wordt bedoeld de ruimte op je dak die geschikt is voor zonnepanelen. Deze ruimte kan worden beperkt door schaduwval, schoorsteen of bijvoorbeeld dakkapel. Ook is het bij wet verplicht om een strook van 50cm langs de dakrand vrij te laten. De installateur berekend de bruikbare ruimte voor je en deze wordt gedeeld door 1,65m2. Dat is de gemiddelde oppervlakte van een zonnepaneel. Om even terug te komen op het voorbeeld hierboven van 6 panelen dan heb je 6 x 1,65m2 aan bruikbare ruimte nodig, dat is 9,9m2. Dit voorbeeld is gebaseerd op een schuin dak, heb je een plat dak dan moet je rekeninghouden met een tussenruimte tussen aangrenzende panelen van tussen de 10 en 20 cm. Deze ruimte is nodig omdat de panelen op een plat dak voorzien moeten worden van ballast. Ballast is nodig op een plat dak omdat wind onder de panelen kan komen en je niet wilt dat je panelen bij de eerste beste storm op de oprit liggen. Daarnaast is het bij een plat dak ook de hellingshoek van de panelen van belang. Hellingshoek houdt in de hoek waarop de panelen geplaatst worden ten opzicht van de zon. De ideale hellingshoek is ongeveer 36°, deze hoek is gebaseerd op het gemiddelde van alle zonstanden gedurende het hele jaar.