Wil je besparen op je energiekosten?

Nu de maanden weer kouder worden begint de verwarmingsketel weer op volle toeren te draaien om de noodzakelijke warmte overal in huis te verspreiden. De warmte geeft een prettig gevoel, het besef dat de energierekening door al die warmte hoger en hoger wordt is dan weer een kleine domper. Hoe kun je besparen op je energiekosten?

Klussen!
Als je de energierekening wil verlagen is het een goed idee om op de eerste plaats te kijken naar overbodig gebruik van energie. Je hoeft geen licht aan te hebben in ruimtes waar je niet bent en allerlei apparaten kunnen beter worden uitgezet als je ze niet gebruikt. Ledlampen zijn veel zuiniger in gebruik dan gloeilampen of halogeenlampen. Ook kan de verwarming misschien een graadje lager en is een warme trui ook een optie. Maar behalve denken aan besparing kun je het ook zoeken in isolatie. Met een beetje klussen kun je aardig wat besparen.

Tochtstrips
Deuren die niet goed sluiten laten luchtstromen door. Hierdoor kan koude lucht van buiten of uit onverwarmde ruimtes naar de warme ruimtes stromen. De hierdoor ontstane tocht geeft je een vervelend gevoel. Door het aanbrengen van tochtstrips kun je dit soort luchtstromen tegengaan, waardoor de lucht in je kamer warmer blijft en je je behaaglijker voelt.

Isoleren
Als je vloer koud is zal je merken dat de kou via je voeten optrekt naar je lichaam. Een koude vloer geeft je daardoor altijd de indruk dat het koud is in de ruimte, ook al staat de thermostaat afgesteld op een behaaglijke warmte. Warme pantoffels of een warm kleed kunnen helpen. Nog beter is het om de vloer te isoleren. Dat kan vaak via de kruipruimte. Ook het isoleren van het dak met behulp van isolatieplaten voorkomt dat warmte via het dak kan ontsnappen.

Energiebesparing
Heb je met klussen zoveel mogelijk kou buiten weten te houden, dan kun je ook nog besparen op je energierekening door over te stappen op de goedkoopste energieleverancier. Je hebt een aantal sites waar je onafhankelijk alle aanbieders met elkaar kunt vergelijken zoals Easyswitch.nl. Energie vergelijken is nog nooit zo eenvoudig geweest. Op deze manier betaal je nooit teveel!