Je huis verbouwen of verhuizen?

Je huis verbouwen of verhuizen is een vraag waarmee veel mensen worstelen. Het is niet alleen een financiële overweging, het kan ook een emotionele afweging zijn. Je kan bijvoorbeeld mooie herinneringen hebben aan dingen welke zich in het huis hebben afgespeeld.

In dit artikel zullen we ons richten op het financiële gedeelte van deze overweging. Je wilt je huis gaan verbouwen omdat je ruimte te weinig hebt of omdat het niveau van wooncomfort onvoldoende is.

Bij een verbouwing krijg je natuurlijk te maken met kosten. Bij deze kosten dien je je af te vragen of je de gemaakte kosten zorgen voor een evenredige waardestijging van je woning. Is hierop het antwoord ja, dan is het in ieder geval een goede investering. Als hierop het antwoord nee is, dan moet je je afvragen of deze investering wel echt nodig en verstandig is. Maak daarbij ook de overweging of je de verbouwing zelf gaat doen of uit laat besteden. Een interessante manier om goedkope vakmannen te vinden is via Werkspot, een groot platform waar enorm veel klussers hun diensten aanbieden en waar je je klus vrijblijvend kunt plaatsen.

Een verbouwing kost natuurlijk wel geld, geld wat je wel moet hebben. In het verleden kon je nog vrij eenvoudig een tweede hypotheek krijgen voor een verbouwing, maar tegenwoordig gaat dat niet zomaar.

Daarom kan het soms beter zijn om te verhuizen naar een nieuwe woning. Een woning welke helemaal naar je zin is en waaraan niets verbouwd hoeft te worden. Het voordeel is dan dat je kosten van een verbouwing uitspaart en ook als de nieuwe woning duurder is dan kan dat financieel gezien toch beter uitpakken. Als je een nieuwe woning koopt dan zal je hier een hypotheek opnemen. De hypotheekrente is laag waardoor je wellicht met een kleine verhoging van de maandlasten al in het huis kan wonen wat helemaal naar wens is. En als je nog aan een hoge hypotheekrente vast zit dan kan het zomaar zo zijn dat je maandlasten zelfs lager worden.

Een andere belangrijke kostenpost waar rekening mee gehouden dient te worden zijn de kosten voor het verkopen van je woning. Je krijgt te maken met makelaars en notariskosten. Daarnaast kan je je nieuwe droomhuis al gevonden hebben voordat je oude huis überhaupt verkocht is, of zelfs nog te koop aangeboden moet worden.

Wat in deze situaties wenselijk is, is dat je snel je huis kunt verkopen. En dat zonder makelaars- en notariskosten. Hiervoor kan je je huis te koop aanbieden bij een huizenopkoper. Je kan aan een huizenopkoper heel snel je huis verkopen zonder dat je te maken krijgt met makelaars- en notariskosten.

Om je een idee te geven hoe snel je huis verkocht kan zijn via een huizenopkoper: meestal binnen een week en er zijn zelfs huizenopkopers waarbij het binnen een etmaal geregeld kan zijn.