Parketvloeren en vloerverwarming: gaat dat samen?

Het is een misverstand dat parketvloeren en vloerverwarming niet met elkaar gecombineerd kunnen worden. Sterker nog, een houten vloer met vloerverwarming, is al jarenlang een warme combinatie. Het enige wat van belang is als je een houten vloer met vloerverwarming gaat combineren, is dat je voor lamelparket moet kiezen.

Wat is lamelparket voor een parketvloer?

Lamelparket is een gelaagde parketvloer waarbij alleen de toplaag van massief hout is gemaakt. Dit is dus anders dan een parketvloer die van massief hout is gemaakt. Bij lamelparket is de onderlaag opgebouwd uit kruislings verlijmd watervast berkenmultiplex. En het is die laag die ervoor zorgt dat lamelparket en vloerverwarming een warme combinatie zijn.

De onderlaag zorgt er namelijk voor dat de toplaag, dus het massieve hout, nauwelijks reageert op schommelingen in de temperatuur en de luchtvochtigheid. De vloer reageert zelfs zo beperkt dat je hem strak tegen de muur kunt leggen. Plinten zijn dus niet eens nodig!

Zijn alle legpatronen voor parketvloeren geschikt voor vloerverwarming?

Nee, het enige legpatroon dat niet geschikt is om met vloerverwarming te combineren is het kopshout patroon. Bij dit legpatroon worden allemaal kleine houten blokjes aan elkaar verlijmd. De blokjes zijn gemaakt van massief hout en daardoor te gevoelig voor schommelingen in de temperatuur en het luchtvochtgehalte.

Het kopshout patroon wordt zeer weinig toegepast, dus voor de meeste mensen zal het geen obstakel zijn om een parketvloer met vloerverwarming te combineren.

Parket en dikte van de vloerdelen

Hoe dikker het parket, des te harder je moet stoken om met vloerverwarming de ruimte aangenaam te verwarmen. Het is dus belangrijk om voor een parketvloer te kiezen met een toplaag van ongeveer 4 millimeter. 

Op die manier voorkom je dat je onnodig hard moet stoken maar is de toplaag wel dik genoeg om een leven lang plezier te hebben van je parketvloer. Met een dunnere toplaag kun je de parketvloer namelijk minder vaak schuren en wordt de levensduur dus  korter.

Al is schuren wat ons betreft niet altijd nodig. Meestal is een onderhoudsbeurt met onderhoudsolie al voldoende om de meeste krassen weg te werken. Schuren is dus alleen nodig als de beschadigingen met de onderhoudsolie niet verdwijnen, je een andere vloerkleur wilt of als de houten vloer met lak is afgewerkt. 

Een gelakte vloer kun je namelijk niet plaatselijk bijwerken. Dat is ook de reden waarom wij adviseren om altijd de houten vloer met olie af te werken.