Ga jij voor antikraak of een huurwoning?

Zoals de titel verraad, zal deze blog gaan over de keuze tussen antikraak of een huurwoning. Velen van ons zullen deze keuze namelijk moeten maken of hebben deze al reeds gemaakt. Niet iedereen beschikt namelijk over de financiële benodigdheden voor het kopen van een huis of willen (nog) geen huis kopen. Dan kom je dus al snel terecht bij het huren van een huis. Echter, heb je dus ook de keuze die je kunt maken tussen antikraak wonen of wonen in een huurwoning. Maar op basis van wat maak je deze keuze? En waarom?

Algemene informatie


Om een goed overwogen keuze te maken is het natuurlijk van belang om het verschil te kunnen herkennen tussen een huurhuis of een antikraakwoning. Een huurhuis is namelijk een huis die gehuurd wordt van een eigenaar (particulier of een woningcorporatie). Hierbij wordt een huurcontract/overeenkomst aangegaan waarin staat beschreven waar beiden de huurder en de eigenaar zich beiden horen te houden. Bij antikraakwoningen is er geen huurcontract (en dus ook geen huurbescherming), maar wordt er een bruikleenovereenkomst gesloten. Antikraak is namelijk het voorkomen van krakers in leegstaande vastgoed. De bewoners van antikraakwoningen heten daarom ook wel kraakwachten. Ter compensatie van hun “dienst” aan de gemeente, betalen deze kraakwachten vaak lage huurprijzen, wat aantrekkelijk kan zijn voor studenten en jongeren.

De voordelen van antikraakwoningen


Aan antikraakwoningen zitten zoals zojuist vermeld (de lage huurprijzen) meer voordelen. Zo is dit type woning namelijk snel geregeld. Daarbovenop komt het feit dat omdat er geen huurcontract is, er enorm veel vrijheid is voor de bewoners. In een huurcontract staat bijvoorbeeld vaak een opzegtermijn (in Nederland is dit minimaal 1 tot 2 maanden), waardoor je verplicht nog moet blijven wonen in de huurwoning, terwijl bij een bruikleencontract dit opzegtermijn maar 2 weken is. Ook wordt de huurder niet verplicht om aanpassingen te doen aan de woning (zoals het leggen van vloerbedekking). Bovendien staat er ook vaak in een huurcontract omschreven dat er niks constructief gewijzigd mag worden aan een woning of dat een woning terug moet worden gebracht naar de opleveringsstaat. Bij een antikraakpand is dit vaak niet het geval. Tot slot is de huurprijs niet alleen laag, maar is er vaak ook veel oppervlakte voor weinig geld.

De nadelen aan antikraakwoningen


Natuurlijk zijn er ook veel nadelen verbonden aan dit type wonen. Zo mag de verhuurder jou zonder reden uit de woning zetten (geen huurcontract = geen huurbescherming), huisdieren/kinderen zijn niet toegestaan. Zo is er geen onderhoud aan het pand (dit moet de huurder allemaal zelf betalen), dit geld ook voor het bewoonbaar maken van het pand. Vaak is een antikraakpand namelijk niet bewoonbaar. En tot slot nog het feit dat wanneer je om wat voor reden dan ook een paar weken niet aanwezig bent in de woning, mag de verhuurder de woning in de tussentijd worden verhuurd aan een ander.

Overtuigd?

Mocht je nu de keuze maken voor een antikraakpand, zorg er dan voor dat je ingeschreven bent bij een tot meerdere bemiddelingsbureaus, voldoende budget hebt voor op zijn minst twee maanden huur en tot slot; zorg voor een extra spaarpotje, voor het bewoonbaar maken van de woning.