Tips voor een veilige senioren badkamer

Voor veel ouderen zijn de nodige bewegingen bij het in bad gaan of het douchen een uitdaging zijn. Niet voor niets gebeuren er enorm veel valongelukken van ouderen in de badkamer. Met een natte en gladde vloer is dat ook niet zo gek. Bij het inrichten van je nieuwe badkamer is het vaak verstandig om er rekening mee te houden dat je deze ook op latere leeftijd nog veilig kunt gebruiken. In dit artikel geven wij handige tips voor het inrichten van een veilige senioren badkamer.

Tip 1: Inloopdouche

Douchen is natuurlijk één van de belangrijkste activiteiten in de badkamer. Om veilig te douchen kan je het beste kiezen voor een inloopdouche. Een douchecabine met een hoge douchebak kan voor ouderen een flink obstakel zijn. Bij een inloopdouche heb je geen last van een drempel waarover je kunt struikelen.

Tip 2: Instapbad

Een bad instappen kan erg lastig zijn voor ouderen. Met een instapbad is het mogelijk om gemakkelijk het bad in te stappen door een waterdicht deurtje aan de zijkant van het bad. In bad zorgt niet alleen voor ontspanning, maar biedt ook veel voordelen voor het lichaam en de spieren.

Tip 3: Douchekruk voor extra veiligheid

Ouderen zijn vaak minder mobiel en hebben ook moeite met lang onder de douche staan. Een douchekruk is in dit geval een makkelijk, maar zeer goede oplossing voor extra veiligheid. Een douchekruk is speciaal gemaakt voor gladde, vochtige en natte ruimtes. Je kan dit krukje dan ook gerust in de douche neerzetten, zodat je zittend kunt douchen.

Tip 4: Let op de ruimtelijkheid

Als je van plan bent om je badkamer aan te passen of volledig te vernieuwen, dan is het belangrijk om te zorgen voor een ruime opstelling. Zo heb je de ruimte om eventueel met een rollator, rolstoel of verzorgen gebruik te maken van de badkamer.