Zelf een huis (laten) bouwen

Heb je een beetje ervaring met het ontwerpen en bouwen van woningen? Als je een stuk grond hebt gekocht, is het misschien een mogelijkheid om zelf een huis te bouwen of in ieder geval het bouwproces zelf te regelen. In dit artikel behandelen we alle belangrijke dingen waar je aan moet denken als je zelf denkt een huis te kunnen ontwerpen en te bouwen. Het is niet onmogelijk, maar er zitten wel wat haken en ogen aan.

Als particulier een eigen huis bouwen is voor sommigen – zeker mannen met twee rechterhanden – een droom. Je hebt alle vrijheid om alle keuze te maken die je zelf wil. Een eigen huis kan je precies maken zoals jij het wil. Allereerst is het belangrijk om een stuk grond te hebben waar je überhaupt op mag bouwen. Je mag niet zomaar beginnen met het slaan van heipalen. Je moet naar de gemeente om een vergunning aan te vragen en pas als je die op zak hebt mag de eerste steen (bij wijze van spreken) worden gelegd.

Bestemmingsplan in de weg?

Je moet natuurlijk als eigenaar van het stuk grond altijd rekening houden met het lokale en regionale bestemmingsplan. Je mag niet zomaar een, noem eens wat, felroze huis bouwen en ook de afmetingen van je huis zijn vaak aan verschillende eisen onderhevig. Er zijn op internet wel programma’s of tools te vinden waarin je jouw huis zelf kan ontwerpen.

Kosten berekenen

Ook is het goed om te denken aan de kosten van een huis. Er komt van alles bij kijken. Ten eerste moet je bedenken dat er veel tijd in gaat zitten en we kennen het gezegde: tijd is geld. Daarnaast moet je berekenen hoeveel materiaal in het huis gaat zitten en welke instrumenten en machines je erbij nodig hebt. Ga je voor een huis van baksteen of wil je een veel sneller proces met prefab (vooraf gefabriceerde) panelen. Als je in je nieuwe huis een kelder wil hebben moet je al gauw een tijdje graafmachines inhuren, maar ook een heimachine voor het heien. Ga je zelf aan het metselen of laat je iemand dat doen? Het zijn allemaal vragen waar je aan moet denken voordat je begint met bouwen.

Goedkoper

Over het algemeen wordt aangenomen dat een huis zelf bouwen goedkoper is dan het laten bouwen van een huis. Je hoeft namelijk geen belasting te betalen op werkuren van de aannemer. Bovendien krijg je al gauw hulp van vrienden en maten die graag een dagje in de week komen klussen. Maar uiteindelijk ben je er wel veel meer tijd aan kwijt. Het bouwproces duurt over het algemeen langer dan gemiddeld.

Een aannemer regelen

Het is ook goed mogelijk dat je na het berekenen van de kosten en het schatten van de tijd dat het je kost om zelf een woning te bouwen, bedenkt dat het beter is om een aannemer te regelen. Er zijn aannemers die jouw bouwplan bekijken en jouw mening respecteren. Aannemers zijn over het algemeen professionals als het gaat om het regelen van alle processen op de juiste tijd, ze hebben alle gereedschap in huis en dragen de verantwoordelijkheid. Dat alles scheelt je vaak enorm veel stress.

gratis Geel En Zwart Zwaar Materieel Nabij Onvoltooid Gebouw Stockfoto