Dakkapel of kozijnen, wat is goedkoper?

Je hebt twee groepen mensen, de eerste groep die heeft een woning gekocht en vindt het na enkele aanpassingen wel welletjes, waar de tweede groep nooit tevreden is en aan het verbouwen blijft. Bij de meeste verbouwingen komt een dakkapel of nieuwe kozijnen wel eens ter sprake. In de komende alinea’s gaan we het hebben over de kosten van deze verbouwingen. Is het mogelijk om met ons budget alle kozijnen te vervangen of is een dakkapel goedkoper of kunnen beiden zelfs worden gerealiseerd?

Waar kunt u van uitgaan?

Met alles is het zo dat de kosten afhangen van de eisen. Wilt u iets groots en luxe, dan is het logisch dat u dieper in de buidel moet tasten, dat is niet anders voor een dakkapel of kozijn. Voor beiden geldt dat ze niet echt een standaard prijs hebben, toch zullen we proberen handvatten te verschaffen, zodat u een soort van indicatie kunt maken van wat het gaat kosten. De eenvoudigste manier om de prijs van een dakkapel te berekenen is door uit te gaan van de prijs per strekkende meter. Een kunststof dakkapel, ofwel een variant met een houten constructie en kunststof afwerking kost 1.100 euro per meter, dan is de dakkapel geplaatst, maar verder niet van binnen afgewerkt. Ook heeft de kapel geen rolluik of screen of andere accessoires. Daarnaast heeft u dan een standaard kunststof kozijn met vlakprofiel, zonder houtnerfstructuur en met dubbelglas. Natuurlijk kunnen dakkapellen goedkoper worden gekocht, maar dan kan het zo zijn dat hij na enkele jaren uit elkaar valt of andere gebreken vertoont.

Een aantal jaren geleden heeft de branchevereniging voor kunststof kozijnleveranciers (VKG) onderzoek laten doen naar de kosten van kozijnen. Het onderzoek heeft de vierkante meterprijs van kozijnen opgeleverd. Kunststof kozijnen kosten per vierkante meter 725 euro, de houten variant kost 15 procent meer en voor aluminium kozijnen moet 20 procent meer worden betaald. In de vierkante meterprijs zijn de materiaalkosten, de montage en de btw inbegrepen. Overigens hoeft u niet verbaast te zijn als u tegenwoordig minder betaalt.

Een voorbeeld

Uitgaand van de gegeven handvatten, kunt u dan het beste een dakkapel van 4 meter plaatsen of is het verstandiger de oude houten kozijnen van de voorgevel te vervangen? U heeft een budget van 6.000 euro, maar wilt absoluut geen compromis doen op uw wensen en de kwaliteit.

De kunststof dakkapel kost zonder accessoires 4.400 euro, dat betekent dat u nog meer dan voldoende ruimte heeft voor een zonwering of de dakkapel van binnen kunt laten aftimmeren. De vier ramen en de deur van de voorgevel hebben een totale oppervlakte van ongeveer tien vierkante meter. U wilt kunststof kozijnen met verdiept profiel en een rechte houtlookverbinding. Zonder de poespas kosten de kozijnen al 7.250 euro, laat staan wat de kosten zijn met de gewenste franje. Kortom, een dakkapel is in deze situatie een betere keuze of u moet nog even willen sparen.

Uiteraard geven de alinea’s hierboven alleen een voorbeeld weer, zodat u ongeveer weet van welke kosten u moet uitgaan. Zou u de precieze kosten willen weten? Ga dan naar http://www.huisjeopknappen.nl, waar de nodige informatie en prijzen over de genoemde producten staan vermeld.